Annons

Så vill vi förändra jobbpolitiken

Fler jobb skapas med gemensamma investeringar i allt som banar väg för ett konkurrenskraftigt näringsliv.
Debatt • Publicerad 22 april 2010

Det största problemet för företag som vill växa och utvecklas är att hitta rätt kompetens. Då måste vi gemensamt investera i utbildning. I vuxenutbildning, i yrkesutbildning och i nya högskoleplatser. När de som inte har jobb stärker sitt kunnande blir det lättare för företagen att hitta rätt personal. Då kan företagen utvecklas och växa. Så skapar vi fler jobb.

Men företagen som vill växa måste också nå nya marknader. Då krävs en väl fungerande infrastruktur. Transporterna måste fungera och vara hållbara. Det kräver gemensamma investeringar i vägar och järnvägar och allt som ger företagen möjlighet att nå nya marknader, att växa och att exportera. Dessutom: Med bättre infrastruktur kan fler pendla till fler jobb. Det stärker arbetsmarknaden – och stärker förutsättningarna för att företagen ska hitta rätt kompetens. Så stärker vi näringslivets konkurrenskraft.

Annons

Och: Investeringar i infrastruktur ger jobb här och nu. I lågkonjunkturen behövs jobb här och nu. Vi vill sätta spaden i marken. Nu är det dags. Så skapar vi fler jobb.

Vi vill också investera i bostäder. Ungdomar och vuxna ska kunna flytta till jobb och utbildning. Det kräver nya bostäder. Det kräver gemensamma investeringar. Investeringar i bostäder ger dessutom jobb här och nu. Vi behöver jobb här och nu. Sätt spaden i marken. Så skapar vi fler jobb.

Fler jobb skapas av ett konkurrenskraftigt näringsliv. Då måste vi investera i det som bygger Sveriges konkurrenskraft i framtiden. Det kräver investeringar i forskning och utveckling. Det kräver samverkan mellan universitet, högskolor, politik och näringsliv. Vi vill investera i branschprogram. Vi vill investera i forskning och utveckling. Vi vill investera i framtidens idéer. Vi vill investera i morgondagens välstånd.

Inget av detta fungerar om människor inte kan gå till jobbet. För att dagis inte är öppet. För att äldreomsorgen inte går att lita på. För att man är sjuk och inte får den vård man behöver. Det håller inte. Vi vill investera i välfärden. Skolan, vården och omsorgen. Barnomsorgen och äldreomsorgen. Allt detta lägger grunden för att människor ska kunna gå till jobbet. Välfärden öppnar dörrar till arbetsmarknaden för alla oss som behöver den.

Och det ger jobb här och nu. Mer än 25 000 anställda i kommuner och landsting har sagts upp under det senaste året. Det håller inte. Nu behövs jobben. Nu ska vi investera i jobben.

Och vi måste se till att de företag som vill och kan växa också har goda förutsättningar att växa. Vi måste investera i entreprenörskap. Trygga människor vågar. Vi ska uppmuntra entreprenörer och småföretagare genom att stärka deras trygghet i välfärden. Vi ska öka tillgången till riskkapital.

Vi ska sänka skatten för de företag som anställer arbetslösa ungdomar. Vi ska ta bort onödigt krångel. Så lägger vi grunden för fler företag som växer. Så skapas också jobben i Sverige.

Sten Björk (S)

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons