Annons

S vill montera den arbetslinje som tjänat Sverige väl

Under hösten har vi sett hur varsel ökat samt att flera bedömare pekat på dystrare förutsättningar för den svenska ekonomin.
Debatt • Publicerad 14 december 2012

I detta är det viktigt att komma ihåg att Sverige fortfarande har bland de starkaste finanserna i Europa och vår ekonomi har visat god motståndskraft. Detta gör att Sverige är väl rustat och har manöverutrymme i tider av ekonomisk oro. Efter ett möte med riksdagens finansutskott den 27 november påpekade finansminister Anders Borg att de konjunkturprognoser som presenterats visar på nedskrivningar men inget stopp för tillväxten. BNP beräknas att fortsätta öka under 2013.

Den svartmålning Nilsson och Persson vill göra av Sveriges ekonomi är populistisk, men värre är – att de underskattar svenskarnas förmåga att förstå att Socialdemokraternas vantolkning är opportunistisk och riskerar att undergräva förtroendet för ett finanspolitiskt ramverk som tjänat Sverige väl. Socialdemokraternas förslag löser inga samhällsproblem. Deras politik är en återgång till de problem som rådde före 2006, med stort utanförskap och när det lönade sig dåligt att arbeta.

Annons

I en tid av ekonomisk oro och med varselökningar satsar Alliansen i budgeten för 2013 på viktiga investeringar i infrastruktur, forskning och innovation, företagande och unga människors jobbchanser för att stärka konkurrenskraften och värna om jobben. Satsningar på infrastruktur där järnvägssatsningen står i fokus ska underlätta för såväl industrin som för de som arbetspendlar. I den infrastrukturproposition regeringen la fram i oktober föreslås en satsning på 522 miljarder kronor för perioden 2014–2025 varav 86 miljarder kronor skall gå till järnvägsunderhåll. Det här innebär att Trafikverket kommer att disponera mer än dubbelt så mycket pengar för drift och underhåll jämfört med den tidigare socialdemokratiska regeringen.

För att skapa fler vägar till jobb för unga så satsar regeringen 2,2 miljarder kronor för 2013. Dessa 2,2 miljarder skall stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv. Det ska också göras ytterligare satsningar på lärlingsutbildningarna och på de gymnasiala yrkesutbildningarna.

Det här ska ställas mot Socialdemokraternas budgetförslag som innehåller såväl kraftiga skattehöjningar, på drygt 30 miljarder, som ett lägre reformutrymme som skulle strama åt svensk ekonomi och slå hårt mot jobb och tillväxt. Frågorna till S är lång fler än svaren och det är tydligt att mot en enad Allians står fyra splittrade oppositionspartier som i sina skilda budgetalternativ vill montera ner den arbetslinje som tjänat Sverige väl.

I oroliga tider måste vi vända på varje sten för att alla människor ska ges möjlighet till arbete.

Varje person som arbetar är ett bidrag till vår gemensamma välfärd. Med detta och de mångmiljardsatsningar driver Alliansen en aktiv politik som satsar och tror på Sverige.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot i södra Skåne

ledamot i utbildningsutskottet

Ulf Bingsgård (M)

kommunstyrelsens ordförande

Annons

kommunalråd i Trelleborg

Svar till Kerstin Nilsson (S) och Catherine Persson (S), den 28 november.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons