Annons

S utestänger entreprenörer

Socialdemokraterna visar genom kongressens beslut att man hellre låter kommunpolitiker än enskilda individer bestämma över vardagen genom att stänga ute entreprenörer inom vård, skola och omsorg, det skriver de skånska moderata riksdagsledamöterna Christer Akej och Boriana Åberg.
Debatt • Publicerad 12 april 2013

Nyligen har Socialdemokraternas kongress avslutats. En kongress där partiledningen blev överkörd i flera frågor. Vänsterfalangen tog befälet över partiet. Löfvens tidigare åsikter är inte längre representativa för partiets nya ståndpunkter.

Socialdemokraterna visar genom kongressens beslut att man hellre låter kommunpolitiker än enskilda individer bestämma över vardagen genom att stänga ute entreprenörer inom vård, skola och omsorg. Valfriheten minskar och småföretagandet inom välfärdssektorn riskerar att slås ut i en bransch som ofta domineras av kvinnor. Under 2010 hade exempelvis 80 procent av de företag som är aktiva inom det kommunala LOV-systemet (Lagen om valfrihet) en kvinnlig vd eller ägare. I dag drivs även vart fjärde företag i Sverige av en kvinna och Skåne ligger på plats 6 av Sveriges 21 län i andel företag som drivs av kvinnor. Att göra det svårare för kvinnliga företagare går därmed knappast i takt med talet om att Löfven vill öka jämställdheten på svensk arbetsmarknad. Ett steg framåt möts istället av två steg bakåt.

Annons

Friskolereformen hamnar samtidigt under den socialdemokratiska luppen då en märklig kommunal vetorätt ska införas mot nyetableringar av fristående skolor i Sverige. Mångfalden försvinner, jobb hotas och makten förskjuts återigen ifrån den enskilde till kommunala företrädare. Vi behöver istället ge nya och bättre incitament till att fler arbetstillfällen kan växa fram i vårt land. Men vad är socialdemokratins lösning till nya jobb utifrån kongressen? Höjd bolagsskatt, fördubblad restaurangmoms, ett försämrat rut-avdrag och fördubblad arbetsgivaravgift för unga väntar tydligen.

Vi vill ställa tre frågor till Socialdemokraterna som vi tycker det är viktigt få besked om.

1 Hur skapas fler arbetstillfällen genom nya stopplagar mot friskolor och företag i välfärdssektorn?

2 Hur ska målet om tre procents arbetslöshet nås med fördubblad arbetsgivaravgift och nedskalat rut-avdrag?

3 Hur finansieras alla löften och med vem ska det genomföras?

Löfven talar precis som sina föregångare fortfarande om att fördela resurser i samhället. Det finns inte en tanke på att den kaka som finns faktiskt kan växa utan det som redan finns för stunden ska endast distribueras ut och fördelas som av en tomte på julafton.

Inga nya visioner. Inget nytänkande om utvecklingen i välfärden. Inga tankar på mångfald eller valfrihet för individen. Lunka på är det ständiga socialdemokratiska ledordet. De flesta vill mer åt vänster och tillbaka till en tid som flytt för länge sedan. Nostalgi fortsätter att prägla Socialdemokraterna under Stefan Löfvens ledning. Dagens samhällsproblem kan inte diskuteras med gamla lösningar.

Socialdemokraterna presenterar inga hållbara och framåtsyftande förslag som kommer att göra vårt land än bättre att leva i. Tvärtom handlar det enbart om att vrida klockan tillbaka och låta politikerna styra mer och låta den enskilda människan få mindre frihet.

Framtidspartiet? Bara i gårdagens Sverige.

Martin Falkenby
Christer Akej (M), Riksdagsledamot för norra och östra Skåne, Boriana Åberg (M), Riksdagsledamot för södra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons