S-politiken hotar jobben i Trelleborg
Socialdemokraterna har sedan partiledarbytet medvetet undvikit att lämna tydliga politiska besked. Vi ställde av den anledningen fem frågor till de lokala socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kerstin Nilsson, Morgan Johansson och Bo Bernhardsson. I en replik svarar socialdemokraterna på artikeln men inte på de konkreta frågorna om hur deras politik skulle påverka jobben i Trelleborg. Väljarna i Trelleborg förtjänar tydliga politiska alternativ att ställning till. Socialdemokraterna bör därför lägga korten på bordet.
Trots den europeiska skuldkrisen är i dag 200?000 fler personer i Sverige i arbete jämfört med 2006. Johansson, Bernhardsson och Nilsson, som tycks vara likgiltiga inför de dramatiska effekter krisen hade på den svenska arbetsmarknaden, påstår att sysselsättningsökningen endast återspeglar en växande befolkning. Det är korrekt att Sveriges befolkning ökar. Det finns emellertid ingen automatisk koppling mellan en växande befolkning och fler arbeten. Ser man runt omkring i Europa hittar man flera jämförbara länder, till exempel Danmark och Storbritannien, där befolkningen har ökat samtidigt som sysselsättningen har minskat under samma tidsperiod. Under 1990-talskrisen i Sverige ökade befolkningen kraftigt – parallellt försvann över en halv miljon jobb.
Mot regeringens tydliga arbetslinje står Socialdemokraterna, vars politik ännu är höljt i dunkel. Att döma av det som hittills tillkännagivits står det emellertid klart att flera av partiets förslag, genom skattehöjningar för företag och sämre villkor för arbetande människor, skulle utgöra ett allvarligt hot mot både tillväxt och jobb.
De socialdemokratiska riksdagsledamöterna säger sig vilja föra en ”aktiv näringspolitik”. Samtidigt vill de göra det dubbelt så dyrt för Trelleborgs företagare att anställa ungdomar. När de motiverar sitt förslag att höja arbetsgivaravgiften för ungdomar från 15 till 31 procent hävdar de att låga avgifter inte skapar nya jobb. De nämner dock inte hur många arbeten de sänkta avgifterna har räddat. Under 1990-talskrisen steg ungdomsarbetslösheten med över 20 procent. Under skuldkrisen steg den med omkring sju procent – ett tecken på att arbetsgivarna den här gången hade förutsättningar att behålla ungdomarna.
I Trelleborg skulle förslaget kosta arbetsgivarna drygt 50 miljoner kronor per år. På vilket sätt tror Socialdemokraterna att fler ungdomsjobb kommer att skapas i Trelleborg genom att göra det dubbelt så dyrt att anställa kommunens ungdomar?
Socialdemokraterna vill vidare ta bort eller förändra rot- och rut-avdragen. Enligt Företagarnas undersökning från 2011 har 35?000 nya heltidsarbeten och tusentals nya företag – ofta startade av kvinnor – skapats tack vare den ökade efterfrågan på rot- och rut- tjänster.
I Trelleborg utgör de drygt 400 rot- eller rut-företagen tillsammans en mycket viktig arbetsgivare i kommunen. På vilket sätt tror Socialdemokraterna att fler jobb kommer att skapas i Trelleborg, och vad händer med dessa företag och deras anställda, om man minskar eller tar bort rut och rot?
Dessa konkreta frågor vill inte de socialdemokratiska ledamöterna svara på. Istället pratar de i svävande termer om att Sverige ska konkurrera med ”kunskap, kvalitet och produktutveckling”. Det är enda som är tydligt är att den jobbskapande politiken ännu lyser med sin frånvaro.
Ewa Thalén Finné (M)
riksdagsledamot från Staffanstorp
Boriana Åberg (M)
riksdagsledamot från Kävlinge
Margareta Pålsson (M)
riksdagsledamot från Åstorp
Svar till Bo Bernhardsson (S), Morgan Johansson (S) och Kerstin Nilsson (S), den 18 april.