Annons

S låser dörren för de mindre partierna i oppositionen

Flera gånger under denna mandatperiod, men även under den föregående mandatperioden, så har Socialdemokraterna anklagat det demokratiskt folkvalda styret i Trelleborg för att vara odemokratiskt.
Publicerad 17 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under sammanträdet med kommunstyrelsen den 3 maj fick vi se hur Socialdemokraterna gjorde något som enligt deras retorik betraktas som odemokratiskt, skriver Ann Kajson Carlqvist (M), Mathias Andersson (SD), Erik Lundström (KD) och Henrik Silfverstolpe (L).
Under sammanträdet med kommunstyrelsen den 3 maj fick vi se hur Socialdemokraterna gjorde något som enligt deras retorik betraktas som odemokratiskt, skriver Ann Kajson Carlqvist (M), Mathias Andersson (SD), Erik Lundström (KD) och Henrik Silfverstolpe (L).

Vi har vid flertal tillfällen, under bland annat kommunfullmäktigesammanträdena, bevittnat hur Socialdemokraterna hävdat att demokratin i Trelleborg skulle vara i fara samt att styret aktivt monterar ner demokratin. Anklagelserna är huvudsakligen baserade på att styret inte valt att ge Socialdemokraterna de arvoderade viceposterna i nämnderna och bolagen. På senare tid kan vi konstatera att Socialdemokraterna inte lever som de lär och att demokratin endast verkar vara i fara när det berör socialdemokratiska ledamöter som inte blir valda.

Under sammanträdet med kommunstyrelsen den 3 maj fick vi se hur Socialdemokraterna gjorde något som enligt deras retorik betraktas som odemokratiskt. Kommunstyrelsen skulle välja ledamöter till kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). KSAU skall bestå av fyra representanter från styret (en från varje parti; M, SD, KD och L), oppositionen har tre mandat. Socialdemokraterna som oppositionens största parti väljer dock att rösta in två representanter från det egna partiet, Vårt Söderslätt fick det tredje mandatet. Detta agerande gör att varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet får någon plats i KSAU.

”På senare tid kan vi konstatera att Socialdemokraterna inte lever som de lär och att demokratin endast verkar vara i fara när det berör socialdemokratiska ledamöter som inte blir valda.”
Ann Kajson Carlqvist (M), Mathias Andersson (SD), Erik Lundström (KD) och Henrik Silfverstolpe (L)
Annons

Socialdemokraterna som oppositionens största parti låser dörren för de mindre partierna i oppositionen utan någon som helst oro för att demokratin skulle vara i fara. Förutom på nationell nivå så har Socialdemokraterna nu även i Trelleborg genom sin retorik bekräftat att socialdemokratisk politik är lika med demokrati och att icke-socialdemokratisk politik är lika med demokrati i fara.

Styret lägger sig inte i hur platser fördelas inom oppositionen, men vi är förundrade över hur Socialdemokraterna kan agera på detta sätt.

Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande

Mathias Andersson (SD), kommunstyrelsens första vice ordförande

Erik Lundström (KD), kommunstyrelsens andre vice ordförande

Henrik Silfverstolpe (L), kommunalråd med inriktning på demokratifrågor

Annons
Annons
Annons
Annons