Annons

Rösta på barnen!

Vi socialdemokrater föreslår i budgeten för 2015 att det tillförs de ekonomiska öronmärkta resurserna till skolans verksamhet som verkligen behövs.
Debatt • Publicerad 3 september 2014

Det var 70 procent av Trelleborgs skolor och förskolor som fick kritik av skolinspektionen för brister i verksamheten för barn med särskilda behov. Detta är oacceptabelt. Det har vi för avsikt att rätta till.

Därför vill vi investera minst 2 miljarder för mindre klasser i landet, från förskoleklass till årskurs 3, så att lärarna får tid att ge varje elev en stabil grund att stå på i sitt fortsatta lärande.

Annons

Vi kan då minska elevantalet med cirka 5 barn i stora klasser. Elever behöver också få stöd så snart som svårigheter i skolan upptäcks.

Forskningen visar att  mindre klasser har positiva effekter för de yngsta eleverna. Effekten av klasstorlek är starkare för elever som är missgynnade vad gäller familjens socioekonomiska och utbildningsmässiga bakgrund.

Tidiga insatser är det effektivaste för att alla elever ska nå målen i skolan. Mindre klasser de första åren i skolan lägger en god grund för det fortsatta lärandet under resten av skoltiden. Små klasser är betydligt viktigare för yngre elever samt elever med sämre studieförutsättningar och svagt stöd

I Trelleborg har vi socialdemokrater bland annat lagt förslag om ytterligare satsning på förskolan och skolan, karriärutveckling för lärare, fritidspedagoger och förskolelärare samt ökad lönesatsning generellt. Den borgerliga Alliansen har sagt nej till alla förslagen. 

Vi har också lagt förslag om insatser till barn med behov av särskilt stöd. Skolverkets senaste inspektion visade drygt 70 procent av Trelleborgs skolor hade anmärkningar gällande stödet till barn med behov av särskilt stöd. Även på det området har Alliansen sagt nej. 

Det går inte längre att vänta på att barnen ska få sina behov tillgodosedda. Att lägga en röst på Socialdemokraterna är att rösta på barnen och deras framtid.

Nilla Olsson
Sven Lindkvist (S), ledamot i bildningsnämnden.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons