Annons

Rör inte rut

Möjligheten att köpa hjälp i hemmet till låga priser har gett tusentals familjer i Sverige mer tid tillsammans. Dessutom har avdraget för hushållsnära tjänster (rut) gett flera tusen nya jobb.
Debatt • Publicerad 15 mars 2010

Två av tre svenskar vill ha kvar skatteavdraget för hushållsnära tjänster visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Nu hotas familjernas frihet av den rödgröna oppositionen som vill göra detta till en lyx förunnat ett fåtal rika individer att få hjälp med städning, tvätt eller trädgårdsarbete.

Med färska siffror från skatteverket att hantera, blir förvirringen i det rödgröna oppositionslägret stor. Den slitna retoriken om pigor och drängar är belastade.

Annons

Rut hjälper många människor att få ihop vardagen. Sju av tio som idag använder sig av möjligheten att få hjälp i hemmet är låg- eller medelinkomsttagare. Det är både äldre personer och stressade barnfamiljer som betalar för möjligheten att få mer tid och kraft över till mer än trädgårdsarbete, städning och diskning.

Enligt Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, har omkring 5 500 personer fått heltidsjobb och lika många har fått deltidsjobb som effekt av rut-avdraget. Slutsatsen är att det är ungefär 11 000 personer som hittills har fått nya jobb.

Hemservicebranschen har sedan avdraget infördes haft en mycket positiv utveckling.

Genom avdraget har många svartjobb blivit vita, vilket inneburit att många kvinnor som tidigare har arbetat utan avtalsenliga löner, pensionsavsättningar och försäkringar inom denna bransch fått större trygghet. Bland dem som arbetar i branschen kommer 75 procent från tidigare arbetslöshet. Många får ta sina första kliv in på arbetsmarknaden.

De röd-gröna vill hävda att denna reform kostar skattebetalarna stora pengar.

Men så är ju inte fallet.

Enligt branschorganisationen Företagarnas beräkningar betalade staten cirka 500 miljoner i rut-avdrag under 2009. Men man fick också tillbaka motsvarande summa cirka 500 miljoner kronor, genom moms och arbetsgivaravgifter. Rut-avdraget går, enligt dessa beräkningar, helt enkelt plus-minus-noll för statskassan.

Jag hoppas vi kan slippa återställare från de rödgröna efter valet. Rödgröna återställare innebär fler svartjobb och höga trösklar till arbetslivet.

Kristdemokraterna ser en fortsatt tillväxt inom tjänstebranschen genom att sänka skatten på denna arbetskraft. Vi graderar inte arbetstillfällen med termer från 1800-talet utan gläds åt att kunna driva en politik som öppnar för nya företag och arbetstillfällen. Hushållsnära tjänster skapar arbeten och är en del av servicesektorn som allt fler upptäcker förmånen att kunna utnyttja.

Birgitta Svensson (KD)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons