Annons

Riv inte helgedomen i Maglarp

Debatt • Publicerad 2 februari 2005

Då har Mats Åke Svensson, Birgitta Sjögren och Patrik Holmberg svarat på min debattartikel om Maglarps "nya" kyrka. Vad Mats Åke anser var ju redan känt och vad Birgitta skulle svara kunde räknas ut.

Centerns Patrik Holmberg är den som förvånar. Det verkar som om han har en oro för att kyrkan lämnar källarlokalerna…(?). Jag tycker personligen att detta är ett framsteg. Varför gömma sig i källaren…?

Annons

På något sätt lyckas Patrik att jämföra Glas-Svenssons hus med en helgedom. Det bör betonas att detta hus under en lång tid var till salu, men att marknaden inte ville ha det. Då köpte Trelleborgshem det som ett rivningsobjekt.

Frågan är: Om en helgedom tillåts förfalla – vilken omsorg finns då om den kyrkliga verksamheten?

Som kyrkofullmäktiges ordförande har jag tillsammans med kyrkorådets ordförande varit med och skapat en möjlighet till andlig reflektion inför julen i arrangemanget som kallas just "Inför julen". Eftersom jag själv varit en av besökarna i snart tio år kan jag konstatera att det meditativt stämningsfulla programmet lockar människor att fylla kyrkan varje år. En del får inte ens plats. Det gläder oss att här även finns besökare från Hammarlövs pastorat, samtidigt som det kan innebära att det finns ett behov av kyrkan på Maglarpshöjden.

Jag anser fortfarande att det är ett felaktigt beslut att kyrkan ska rivas. Att låta några murar sedan stå kvar förlöjligar det hela ännu mer.

Maglarps kyrka torde ha ett större värde än bara för Hammarlövs församling. Inte minst kan den förknippas med det kulturarv lantbrukare och bondeförbundet har, då lantbrukarna var de som tillsåg att Maglarps kyrka byggdes. Därför måste jag efter Patrik Holmbergs svar ställa frågan: Vilken kulturhistorisk värdegrund bär centern upp? Frågan kan tyckas vara ställd åt fel håll, eftersom centern inte vill ta sitt politiska ansvar och gå fram med en egen lista i Hammarlövs församling.

Kyrkans Väl är en sammanslutning där flera aktiva centerpartister återfinns. Frågan är också vilken politisk värdegrund centerpartiet har då man engagerar sig i Kyrkans Väl – som inte är ett politiskt parti utan en nomineringsgrupp. Vad jag förstår nomineras och prövas inte kandidaterna på listan av några andra än de som återfinns på listan – "Klubben för inbördes beundran"?

Mitt parti har mycket riktigt ställt upp i kyrkovalet i Hammarlövs församling och haft två ledamöter invalda i kyrkofullmäktige under förra mandatperioden. Detta fråntar på intet sätt Kyrkans Väls ansvar som med stor majoritet fortsatte styra församlingen.

Birgitta Sjögren skriver, antagligen i ett försök att få Kyrkans Väl att framstå som en demokratisk sammanslutning samtidigt som hon glider ifrån sakfrågan, att det förmodligen finns representanter för socialdemokraterna som är engagerade i Kyrkans Väl. På det kan jag svara att det inte finns några aktiva socialdemokratiska politiker på listan. Möjligtvis sympatisörer – men det går inte att kontrollera på grund av valhemligheten. Det går inte att på valsedeln räkna ut vilken politisk hemvist kandidaterna har – även om det är känt att några är politiskt aktiva i andra partier.

Med detta vill jag för egen del avsluta debatten om Maglarps kyrka, men har fortfarande kvar min åsikt och kommer genom mitt agerande framöver bidra till att kyrkan får stå kvar. Givetvis står mitt erbjudande om diskussion kvar till alla som är intresserade av att hitta konstruktiva lösningar för att rädda Maglarpskyrkan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons