Annons

Retoriskt intressant – knappast relevant

Svar på Petter Birgerssons ledare (den 24 mars).
Debatt • Publicerad 3 april 2014
En korv med bara ketchup…
En korv med bara ketchup…Foto: Foto: Hasse Holmberg

Petter Birgersson skriver i en ledare att Du kommer att få välja mellan senap och ketchup på vegankorven i Vänsterpartiets Sverige. Utgångspunkt för den analysen är hämtad från ett kåserande inlägg i SvD, baserat på en intervju med Jonas Sjöstedt.

Och det som frågan gäller är Vänsterpartiets vision om en demokratisk socialism och att avskaffa kapitalismen. Sjöstedt svarar i intervjun att innebörden inte är att äganderätten ska avskaffas men att demokratin inte blir fullständig så länge den inte har räckvidd in på ekonomins område. Eller som Vänsterpartiets partiprogram anger: I ett socialistiskt samhälle ersätts kapitalismens odemokratiska styrning av företag, koncerner och karteller med demokratiskt framarbetade riktlinjer för ekonomins utveckling. Det samhälleliga inflytandet över investeringar och kreditgivning stärks.

Annons

Visioner är till naturen inte lika precisa som det man vill genomföra de närmaste åren eller decennierna. De har naturligtvis ändå ett värde för att förstå ett parti och den politik som förs, även i det kortare perspektivet. Visionen är en kompassriktning där V:s partiprogram anger: Det gemensamma och samhälleliga ägandet skall öka och användas för att främja jämlikhet, demokrati, och ekologiskt hållbar och rättvis regional utveckling.

Visioner måste konkretiseras och Vänsterpartiet gör detta med att gå till val på att privata lycksökare inte ska vara välkomna i välfärdssektorn. Där har marknadskrafterna getts för stort utrymme, dränerat verksamheten ekonomiskt och verkat utarmande på kvaliteten. Birgersson skrämmer med vegankorv. Retoriskt intressant, men knappast relevant för att beskriva den politiska verkligheten.

Nilla Olsson
Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons