Annons

Respekt ska visas anhörigvårdare

Förra veckan skickades ett antal åttioåringar hem från sjukhus runt om i landet. I hemmet väntade en annan åttioåring som förväntas stå för det tunga vårdbehovet, ofta både dag och natt. Hela omsorgen om äldre, funktionshindrade och långvarigt sjuka vilar idag på anhörigvård.
Debatt • Publicerad 11 mars 2010

För att klara denna uppgift behövs insatser och i Vellinge kommun har man därför dragit igång olika projekt. Anhöriga ska erbjudas att gå på föredrag, caféträffar och åtnjuta individuellt stöd.

Jag undrar bara hur fasen dessa människor ska hinna med både att få personligt stöd, handla, hämta mediciner och uträtta ärenden, samtidigt som rätt till avlösning i hemmet har begränsats kraftigt i kommunen.

Annons

Hösten 2008 tog M-nämnden i Vellinge kommun beslut om höjda avgifter inom vård- och omsorg. Ett av förslagen som gick igenom var att från och med om 2009 får anhöriga som vårdar närstående endast 12 timmars kostnadsfri avlösning per månad. Alla som vårdar närstående har numera rätt enligt socialtjänst­lagen att få det stöd de behöver.

Jag vill att uppskattning ska visas för detta otroliga arbete, villkorslöst och med en flexibel attityd.

Camilla J Lindberg (FP)

ledamot M-nämnden ledamot kommunfullmäktige Vellinge

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons