Annons

Rensa i lärarnas vildvuxna flora av arbetsuppgifter

Stat och skolhuvudmän har de senaste åren hällt mängder av nya uppgifter över lärare och skolledare. Samtidigt har de ekonomiska svångremmarna dragits åt. Det skriver Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.
Debatt • Publicerad 1 december 2011
”Därför efterlyser Lärarförbundet 10 000 kronor mer och att det ska finnas lärare som tjänar över 50 000 kronor.”
”Därför efterlyser Lärarförbundet 10 000 kronor mer och att det ska finnas lärare som tjänar över 50 000 kronor.”Foto: 

Läraryrket är tufft, stressigt och utmanande. Det är ett yrke med många relationer, perspektiv och utmaningar varje dag. Däri ligger mycket av det fantastiska i yrket och det som gör att många unga funderar på att bli lärare.

Men läraryrket riskerar att bli ohållbart. Allt fler arbetsuppgifter läggs på lärarna vid sidan av undervisningen, själva kärnuppdraget. Stat och skolhuvudmän har de senaste åren hällt mängder av nya uppgifter över lärare och skolledare. Samtidigt har de ekonomiska svångremmarna dragits åt.

Annons

En ny undersökning från TCO bekräftar detta återigen. Rapporten visar att lärare och skolledare, tillsammans med socionomer och sjuksköterskor, har de mest pressade arbetssituationerna. Varannan lärare arbetar övertid varje vecka. 70 procent av lärarna kan inte släppa jobbet hemma. Siffrorna bekräftar ett ohållbart lärarliv.

TCO-undersökningen visar också att lärare har litet inflytande över sin arbetssituation. 9 av 10 får inte hjälp att prioritera när arbetet hopar sig. Rapporten sätter också ljuset på skolledarnas pressade situation. En mycket stor andel skolledare drunknar i administration istället för att kunna leda den pedagogiska verksamheten i skolan.

Internationell forskning visar att framgångsreceptet i skolan är en organisation med olika karriärtjänster och ansvarsområden. Dit måste vi komma i svensk skola. Det kräver tid och utvecklingsperspektiv för både skolledare och lärare. Det kräver också att undervisningen och det som driver undervisningen framåt premieras. Det kräver att arbetsgivare och politiker rensar rejält i lärarnas vildvuxna flora av arbetsuppgifter.

Läraren är helt avgörande för att eleverna ska kunna nå kunskapsmålen. Det kräver i sin tur lärare som mår bra och har förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Politiker som vill förbättra skolans resultat måste inse att lärarnas arbetsbelastning är helt avgörande. Den som tror att goda resultat kan levereras samtidigt som arbetsbelastningen bara ökar måste tänka om.

Ska läraryrket vara hållbart för skolans lärare i dag och attraktivt för morgondagens generationer, behöver dessutom lönerna höjas rejält. Därför efterlyser Lärarförbundet 10 000 kronor mer och att det ska finnas lärare som tjänar över 50 000 kronor.

Vägen till en likvärdig skola börjar i lärares och skolledares arbetsbelastning. Unga människor lockas inte av ett läraryrke som är stressigt och utvecklingsobenäget. De lockas till ett läraryrke med bra lön och en bra arbetssituation.

Politiker, chefer och rektorer måste rensa i lärares vardag. För ett hållbart lärarliv och för elevernas skull.

Eva-Lis Sirén

ordförande Lärarförbundet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons