Annons

Rekordstark utveckling av svensk ekonomi

Skulle prognoserna hålla i sig kan Sverige om några år kan vara tillbaka på 80-talsnivå när det gäller öppen arbetslöshet, det vill säga runt tre procent. Det skriver riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné (M) om det ekonomiska läget.
Debatt • Publicerad 26 april 2011
”Men allvarliga risker kvarstår på några års sikt som hänger samman med att en ohållbar utveckling av fastighetspriserna och hushållens skuldsättning.”Foto: 

Redan nästa år kan flera reformambitioner komma att realiseras. Förbättrade tillväxtutsikter gör nämligen att den svenska ekonomin stärks än mer och prognosen för bnp och arbetsmarknaden skrivs upp.

Det handlar om ytterligare jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och sänkt restaurangmoms. Reformerna sjösätts dock endast om det ekonomiska läget så tillåter. Orosmoln finns i form av stigande fastighetspriser, skuldsättning och situationen i omvärlden.

Annons

Även om prognosen för tillväxten i bnp skrivs upp rejält och arbetslösheten ser ut att bli betydligt lägre än vad som förväntats finns det en risk att svensk ekonomi inte utvecklas fullt lika positivt som i den nuvarande bedömningen. Risken för att återhämtningen försenas har minskat på grund av mindre osäkra offentliga finanser i Europas länder.

Men allvarliga risker kvarstår på några års sikt som hänger samman med att en ohållbar utveckling av fastighetspriserna och hushållens skuldsättning. Dessutom finns det osäkerhet på andra håll, bland annat i arabvärlden.

Skulle prognoserna hålla i sig och vi lyckas undvika osäkerhet i det finansiella systemet genom ordning och reda i offentliga finanser kan Sverige om några år kan vara tillbaka på 80-talsnivå när det gäller öppen arbetslöshet, det vill säga runt tre procent. Och det utan hög inflationstakt.

Arbetsmarknaden väntas således utvecklas starkare än i tidigare bedömning framöver. Sysselsättningsfallet i samband med finanskrisen är redan återhämtat och sysselsättningen fortsätter att öka starkt de närmaste åren. Sammantaget bedöms sju procent fler vara sysselsatta 2015 jämfört med 2010, vilket motsvarar 320 000 personer. Arbetslösheten väntas sjunka från 8,4 procent för att 2015 vara 4,9 procent, den lägsta nivån sedan 1991.

Prognosen för bnp-tillväxten väntas öka från 3,7 procent till 4,6 procent för 2011 och 2012 väntas tillväxten bli 3,8 procent. Det beror på starkare efterfrågan såväl i Sverige som i omvärlden, att vi har haft ordning och resa i offentliga finanser samt att vi haft fokus på arbetslinjen. Sverige återhämtar sig snabbare än de flesta andra OECD-länder. Men vi måste vara uppmärksamma på att hög tillväxt och låg ränta kan skapa bubblor i det finansiella systemet.

Med anledning av den starka svenska ekonomin finns det nu möjligheter till ytterligare steg i jobbskatteavdraget, sänkt skatt för pensionärer och halverad restaurangmoms för att fortsätta stimulera arbetsmarknaden. Det ska dock endast ske om det ekonomiska läget tillåter, och under förutsättning att viktiga reformer inom välfärds- och utbildningsområdet kan säkras.

Dessutom ökar vi satsningen på rättsväsendet med ytterligare en miljard. Handläggningstiderna av utredningar som berör ungdomar måste förkortas och arbetet mot våld i nära relationer måste förbättras. Vi ska ta ansvar för jobben, tryggheten och välfärden.

Ewa Thalén Finné (M)

riksdagsledamot södra Skåne justitieutskottet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons