Annons

Register kan medföra stora lagändringar

Just nu pågår en utredning av ”konkurrensförutsättningar för sjöfart under svensk flagg” (N2010:01).
Debatt • Publicerad 16 september 2010

Den är initierad av Centerpartiets infrastrukturminister Åsa Torstensson. I denna utredning ingår frågan om att införa ett Svenskt internationellt register, SIS.

Ett register av denna typ skulle kräva omfattande lagändringar i las, mbl och socialförsäkringslagen som begränsar de anställdas anställningsskydd, förhandlingsrätt och skydd mot diskriminering. Erfarenheter från andra länder visar dessutom att både arbetstillfällen och kompetens går förlorad.

Annons

Dessa lagändringar kommer i förlängningen inte bara påverka sjöfarten. Med förändringarna i las, mbl och socialförsäkringslagen kommer det även att betyda att det kan tillämpas på arbetsplatserna i land. På alla arbetsplatser! Snart kan vem som helst bli av med jobbet på idag helt ogrundade anledningar. Den som kostar för mycket, kanske genom att ha jobbat och ställt upp för samma företag i 20–30 år, kan snart bli petad till förmån för någon som bara tar en tredjedel betalt.

Detta är högaktuellt för oss inom Sjöfolk, men det kommer snart även omfatta hela arbetsmarknaden om lagändringarna görs. Jag hoppas innerligt att politiker i alla riktningar tar åt sig av detta och ställa sig frågan: vill vi ha ett arbetslöst Sverige?

John Thörnlund

klubbordförande

Seko sjöfolk TT-Line Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons