Annons

Regionen – en koloss utan politisk styrning

Vi tvivlar på att eländet med överbeläggningarna tar slut innan vi får tillbaka vårt eget Trelleborgslasarett som ett fullvärdigt sjukhus avsett för trelleborgare, Vellinge- och Svedalabor. Det skriver två företrädare från SPI.
Debatt • Publicerad 8 september 2011
”Såväl sjukhuschefen i Trelleborg som akutmottagningens enhetschef och hennes personal menar att akutmottagningen i Trelleborg behöver vara öppen dygnet runt!”
”Såväl sjukhuschefen i Trelleborg som akutmottagningens enhetschef och hennes personal menar att akutmottagningen i Trelleborg behöver vara öppen dygnet runt!”Foto: 

Väldigt många skåningar undrar hur det egentligen är ställt med styrandet av Region Skåne!

Man talar och skriver gärna om kronor, vårdtimmar, överbeläggningar, viten och väntetider och har totalt glömt bort att det är sjuka människor av kött och blod man hanterar.

Annons

Vi får höra om över­beläggningar på sjukhusen i Malmö och Helsingborg och att ytterligare viten kommer att utfärdas på grund av överbeläggningarna på dessa sjukhus. Viteskostnader om miljontals kronor! Samtidigt har vi ett tämligen nytt sjukhus i Trelleborg som inte utnyttjas fullt ut.

Ett exempel ur verkligheten: en närstående person som utan framgång en längre tid behandlats på sin vårdcentral för en ond axel, remitteras till den väl ansedda ortopedmottagningen, på Trelleborgs lasarett. Varpå ett brev till sjuklingen kommer från ortopeden i Malmö att väntetiden är sex månader!

Vi tvivlar på att eländet med överbeläggningarna för trelleborgarna tar slut innan vi får tillbaka vårt eget Trelleborgslasarett som ett fullvärdigt sjukhus avsett för trelleborgare, Vellinge- och Svedalabor.

Så får man höra ett politiskt valt regionråd säga att problemen med överbeläggningar ”kommer att lösa sig i framtiden”. På frågan om pengar bör användas till viten lämnas svaret att det tas ur våra skattepengar.

Vilken tröst för dom som är sjuka nu. Kan man bli annat än att bli arg?

Och någon ork eller vilja att ta tag i problemen finns inte hos de politiker som väljarna placerat som förtroendevalda i Region Skåne. Vad gör egentligen alla alliansfolk, sverige­demokrater, sossar och miljö- och vänsterpartister, som valts in av trelleborgare och andra Söderslättsbor?

Litar helt på den ytterst välbetalde regiondirektörens förmåga att klara upp problemen med sjukhusvården i Skåne? Det som han inte klarade av i Stockholm och därför sparkades ut därifrån!

En liten ljuspunkt i mörkret dock: Våra och andra patienters reaktioner och debattartiklar och insändare har gett till resultat att nämnde regiondirektör och sjukhuschefen i Malmö nu känner sig tvungna att föreslå en förlängning av öppettiderna på Trelleborgslasarettets akutmottagning med ”några timmar per dygn”. Något som naturligtvis borde ha gjorts för länge sedan, och är otillräckligt!

Det inte regiondirektören förstått, begriper man fuller väl bland underställd personal. Såväl sjukhuschefen i Trelleborg som akutmottagningens enhetschef och hennes personal menar att akutmottagningen i Trelleborg behöver vara öppen dygnet runt! Folk blir inte alltid sjuka på butikstid även om denna förlängs!

Pratet om att folk borde söka sig till vårdcentralerna i stället för att belasta akutmottagningarna ger vi inte mycket för. Det förutsätter att dessa har lediga akuttider och resurser att direkt ta emot den sjuke, vilket sällan är fallet.

Annons

Den trygghet som en gång funnits att man kunde lita på att det fanns akut sjukvård att få inom rimlig tid var omistlig och måste återvinnas.

Sjuka människor är alltid svaga och bör behandlas väl. Det vet vårdpersonalen ”på golvet” och agerar därefter.

Det vore bra om man bland regionpolitikerna lyssnade till dessa och tog till sig och utnyttjade sitt förmenta politiska inflytande för att rätta till vad den så kallade ”regiontoppen” ställer till med.

Vi anser fortfarande att Trelleborgslasarettets akutmottagning ska vara öppen dygnet runt!

Bertil Magnusson (SPI)

Trelleborg

Gert Rosenquist (SPI)

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons