Region Skånes skog inte till salu

Debatt • Publicerad 24 september 2004

Region Skånes skog är inte till salu. Våra skogar används i dag huvudsakligen som öppna och allmänna ströv- och friluftsområden. De borgerliga har hotat med att sälja skogarna vid ett flertal tillfällen.

Inom kort kommer nu istället att bildas en stiftelse, kallad Skånska Landskap. Den får till uppgift att förvalta och utveckla en stor del av Region Skånes skogar. Nu får alla skåningar, men kanske framförallt barn och skolungdomar, funktionshindrade och personer som kanske aldrig får möjlighet till vistelse i en naturlig skogsmiljö, en långsiktig tillgång till ett rikt naturområde som drivs med ekologisk inriktning.

Miljöpartiet de gröna har länge sett framemot detta och har också tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet tagit fram en hållbar stiftelselösning.

Vi vill vara tydliga med var vi står i frågan. Det är inte förvånande att de borgerliga vill sälja ut, eller på andra sätt exploatera skogen hårdare. Faktum är att moderater som till exempel Göran Holm i Vellinge, uttalat sig om naturreservat, och skydd av allmänna intressen som "belastningar", något som hellre skulle ägas av en eller annan stark kapitalägare. Faktum är att de är så indignerade över folkets tillgång till ett allmänt ströv- och friluftsområde att moderaterna vid ett fullmäktigemöte den 27-28 juni erbjöd sig att köpa skogen för 100 miljoner för att sedan sälja den vidare.

Ideologiskt kan det inte bli tydligare än så här. Där miljöpartiet de gröna anser att skogen och naturen är mer värd för sin egen skull, för allas skull - anser de borgerliga att skogen inte har något annat värde än penningens. Vi anser att även de som inte äger skog, eller inte kan resa långt, ska ha en skog - en fri och öppen skog för att hämta glädje och inspiration, för upplevelsen och för hälsan. Vi vill ha en skog som också är anpassad för att ta emot många besökare, med hög tillgänglighet och med ekologisk inriktning. Stiftelsen Skånska Landskap ska förvalta skogen för lång tid framöver, för våra barn och barnbarn och för de som ännu aldrig sett en redig skog.

Vi tänker verka för att skjuta till mer medel till verksamheten. Vi tänker fortsätta hävda att det ska finnas skånska skogar för alla. Allt är inte till salu.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.