Annons

Region Skåne mår bra av rött och grönt

Debatt • Publicerad 29 juni 2005

Miljöpartiet de Gröna i samarbete med socialdemokrater och vänsterpartiet fortsätter att ta ansvar för att den gemensamma välfärden i Skåne kan tryggas långsiktigt. I klarspråk – det har varit tungt, men vi har från det allvarliga läge som moderat politik satte Skåne i, styrt upp, satt mål och nått resultat. Region Skåne står rustat för framtiden. Vänd inte ryggen till detta, se framåt. Ett röd-grönt samarbete ger tydliga resultat även om mycket återstår.

Vad innebär detta konkret för oss i Skåne? Några exempel är en prisvärd kollektivtrafik, en för alla tillgänglig närsjukvård och en omfattande uppgradering av vården genom Skånsk Livskraft som garanterar en högkvalitativ och effektiv vård för alla i Skåne. En vård som också ger utrymme för alternativ och mer frihet. Vi har idag ett Skåne som är mer miljöanpassat, mer socialt hållbart och där vårt kulturliv och näringsliv utgör en viktig del i vår attraktion som region i Sverige och i Öresundsregionen. Inom Region Skåne genomför vi nu en smart energieffektivisering och avfallshantering i våra fastigheter, vi satsar mer på miljöbilar och vi stödjer utvecklingen av alternativa och billigare bränslen i Skåne. Vi har i majoriteten sett till att vi får mer ekologisk mat inom vården, en bättre tillgång till natur och fritidsområden, och planerings- och miljöfrågornas betydelse inom den regionala utvecklingen är prioriterade.

Annons

Miljöpartiet de Gröna har särskilt verkat för att lyfta fram perspektiven kring barn och unga, framtida generationer men också utanförskapets perspektiv. Alla ska veta att den solidariska välfärden finns kvar även i framtiden.

De gröna sitter i majoriteten i Region Skåne. Vår opposition leds av moderaterna. Vi vill varna för deras förslag till budget. Normalt sett brukar moderater stå för en politik som går ut på att avskaffa landstingen och att sänka skatter. I Skåne däremot vill man stärka Region Skånes självstyre och inte alls sänka skatterna, inte för år 2006 i alla fall. Men där slutar självinsikten, och den nyliberala illusionen tar vid. Låt oss vara direkta - moderat ekonomi är som Joe Laberos trolltrick. Du vill gärna tro att det är verkligt det du ser, du har ingen aning om hur han gör det, men du vet att det är bluff. Regionens ekonomiska vanskötsel under den moderatledda regimen 1998-2002 var oanständig. En moderat budget för 2006 innebär att skåningen får höjda taxor i kollektivtrafiken med 50 miljoner, att miljö och naturvårdsansvaret läggs ner, att bidragen till studieförbunden successivt avvecklas. De vill sälja Region Skånes fastigheter och skogar, samt av skåningarna uppbyggda sjukhus och vårdcentraler. Sammantaget vill moderaterna de närmaste åren höja regionens kostnader med cirka 1 miljard och sänka skatterna med 1 miljard - det märkliga tricket, detta politikens "Joe Labero", och hur detta skulle gå till kan de inte förklara.

Skulle Region Skåne fortsatt med moderatpolitik från förra mandatperioden hade vi nu haft ett underskott på cirka 3 miljarder. Vad vi säger om moderat politik för Region Skåne skulle kunna låta som skräckpropaganda, men det är värre än så - det är siffror och moderat politik nedskrivet på papper.

Moderaterna är inte ensamma i opposition. I folkpartiets och centerns förslag finns bra saker. En del ligger i linje med vår syn på vården och att utveckla kvaliteten. Inte minst gäller det förebyggande hälsoarbete, nya alternativ och komplementära metoder. Vi arbetar med detta i det röd-gröna samarbetet. Tyvärr sitter folkpartister och centerpartister med i den publik som hänförts av moderata "trollkonster". Att inte inse det är i sig allvarligt när det handlar om en budget på över 23 miljarder.

Miljöpartiet de Gröna har haft ett gott samarbete med socialdemokrater och vänsterpartiet, det har varit en utmaning, det är inte lätt, men det har gett resultat. Vi tror på det. Och vi ser det. Inget trick. Nu kommer sommaren, och med den all grönska – ha en bra sommar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons