Annons

Regeringena självmål i miljömålsarbetet

Debatt • Publicerad 26 juli 2005

Onsdagen 13 juli 2005 markerar kanske inledningen på en ny era i svensk energipolitik! I radioprogrammet "Studio 1" berättade ordföranden i riksdagens näringsutskott, socialdemokraten Marie Granlund, att vattenkraften skall byggas ut ytterligare. Granlund avslöjade också att regeringen våren 2006 kommer att presentera förslag till utbyggnad av storskalig vattenkraft, och hyllade vattenkraften som "den renaste energi vi har".

I bästa fall avslöjar Granlunds uttalanden en okunnighet om hur vattenkraft påverkar miljön. Den nakna sanningen är att vattenkraftsutbyggnad är extremt miljöstörande, och att stora värden förstörs såväl när det gäller naturvården som friluftslivet i allmänhet och sportfisket i synnerhet. Detta är väl belagt sedan lång tid, i såväl statliga utredningar som vattendomar och fristående utredningar, och det är förvånande att en ledande politiker tar så lätt på fakta i en viktig och känslig fråga som utbyggnad av vattenkraften.

Annons

Vattenkraften är redan extremt hårt utbyggd i Sverige. Runt 80 procent av den kommersiellt intressanta vattenkraften är intecknad. Det är en av de högsta siffrorna i hela världen. Det innebär att de arter som är beroende av strömmande vattendrag för sin överlevnad redan nu är starkt tillbakaträngda. Flera av dessa är skyddade med stöd av EU:s art- och habitatdirektiv liksom nationalparks- och naturreservatsbestämmelser. Skyddet av vattenmiljöerna förstärks ytterligare av EU:s vattendirektiv. Det är helt klart att en ny utbyggnadsera skulle leda till konflikt med dessa mål och direktiv. Likaså skulle en utbyggnad strida mot flera av de miljömål riksdagen antagit.

De sista strömmande vattendragen är mycket värdefulla för turism- och landsbygdsutveckling. Besöksnäringen i Sverige omsätter årligen cirka 170 miljarder kronor. En viktig och växande del handlar om upplevelser i vildmark med koppling till friluftsliv och sportfiske. Enbart sportfisket i Sverige beräknas omsätta mer än 4 miljarder per år, och potentialen för tillväxt med 30 miljoner sportfiskare enbart inom EU är enorm.

Detta skall ställas mot de kortsiktiga anläggningsarbeten som skapas vid utbyggnad av vattenkraften. Historien talar här sitt tydliga språk. I flera samhällen som byggts upp kring vattenkraftsutbyggnad lyser idag framtidstron med sin frånvaro; skolor och affärer stängs, servicen försämras, de unga flyttar till områden där de kan få arbete och utbildning medan några fåtal äldre blir kvar. Vattenkraftutbyggnad skapar definitivt ingen hållbar landsbygdsutveckling!

Längst ner på din elräkning ser du hur mycket pengar riksdagens hittillsvarande energiallians (s, c och v) rycker av dig varje månad för att bidra bland annat till utbyggnaden av vattenkraften. Granlund och andra tillskyndare kallar systemet med elcertifikat för "en marknad". Men vad kan komma längre från en marknad än att politiker inför en lag som gör att pengar tvångsplaceras i annars olönsamma vattenkraftprojekt?

Politikernas ord om miljösatsningar och vattenkvalitet riskerar att eka helt tomma och högt ställda miljömål förvandlas till självmål. Ska sveket mot nuvarande och kommande generationer bli ett faktum?

Lösningen är enkel -- lyft bort vattenkraften ur systemet i nästa års proposition om elcertifikat och skrinlägg alla planer på storskalig utbyggnad av vattenkraften!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons