Annons

Regeringen sviker oss unga!

Den 1 april gör den ”borgerliga” regeringen det svårare för unga att få ett första jobb. Det är tyvärr inget skämt.
Publicerad 23 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För ett företag som har en ung människa anställd med 25 000 kronor i lön, innebär de nya reglerna nästan 3 000 kronor i ökade kostnader. Varje månad, skriver Olle Holmberg (C).
För ett företag som har en ung människa anställd med 25 000 kronor i lön, innebär de nya reglerna nästan 3 000 kronor i ökade kostnader. Varje månad, skriver Olle Holmberg (C).Foto: JESSICA GOW / TT

Då kommer alla företag med unga anställda i ålder 19–23 år behöva betala full arbetsgivaravgift. För ett företag som har en ung människa anställd med 25 000 kronor i lön, innebär det nästan 3 000 kronor i ökade kostnader. Varje månad.

Centerpartiet vill att de företagare som ger oss unga människor chansen att få sitt första jobb ska belönas med mindre skatt. Inte högre.

Annons

Det som var gemensam borgerlig politik under Alliansen – att göra det lättare för företag och billigare att anställa – rullas nu tillbaka av regeringen.

”Det som var gemensam borgerlig politik under Alliansen – att göra det lättare för företag och billigare att anställa – rullas nu tillbaka av regeringen.”
Olle Holmberg (C)

I juni månad tar jag och cirka 100 000 andra unga människor studenten. Vi vill ta våra första kliv ut i arbetslivet, en förutsättning för att bli självständiga och påbörja vår livsresa. Arbetslivet börjar alltid med ett första jobb. Nu blir det dyrare. Nu blir det svårare.

Och detta i ett läge när många företag går på knäna. Besöksnäringen och handeln finns över hela landet och är otroligt viktiga. När butiker, restauranger och kaféer stänger och skyltfönster blir mörka och tomma. Då slocknar ytterligare en del av livslusten.

Olle Holmberg (C), ersättare i arbetsmarknadsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons