Annons

Regeringen skapar en klyfta

Riksdagsledamoten Otto von Arnold och socialnämndsledamoten Birgitta Svensson påstår att Kristdemokraterna är garanten för att pensionärerna tjänar på den borgerliga regeringen.
Debatt • Publicerad 1 september 2009

I den armbrytning som nu pågår inom den borgerliga alliansen inför regeringens höstbudget tänker KD kämpa för ytterligare satsningar på pensionärerna snarare än ett fjärde jobbskatteavdrag, fastslår de segersäkert.

Problemet för KD är ”bara” att i den interna dragkamp som nu pågår i Alliansregeringen så vill de tre andra partierna prioritera annat än en satsning på pensionärerna. Så sent som i sitt sommartal nyligen slog Fredrik Reinfeldt fast att regeringen ska satsa på fortsatta skattesänkningar på lånade pengar. Den fjärde etappen i jobbskatteavdraget ska genomföras.

Annons

Jobbskatteavdraget ges till dem som arbetar, men de som är pensionerade får ingenting av detta. De som var med och byggde upp vårt samhälle och vårt välstånd, de får inte del av dessa pengar alls. Den dagen du fyller 65 år och går i pension försvinner avdraget. Det är åldersdiskriminering.

Det borgerliga sättet att förändra vårt land är att ge till dem som redan har och ta från dem som inte har. Den borgerliga regeringen och riksdagsmajoriteten har därmed skapat en klyfta mellan pensionärerna och de förvärvsarbetande.

Vi accepterar inte denna skillnad i beskattning av pension och lön. Vi vill ha ett utökat grundavdrag som ger alla pensionärer minst 2 700 kronor om året i sänkt skatt, det vill säga minst 225 kronor i månaden. Ingen får högre skatt jämfört med regeringens förslag och de flesta får tre gånger mer än med regeringens förslag.

För att stärka köpkraften för de sämst ställda pensionärerna föreslår vi dessutom att bostadstillägget för pensionärer (BTP) förbättras. Ersättningsnivån höjs från 93 till 95 procent och taket från 5 000 till 5 500 kronor för sammanboende och från 2 500 till 2 750 kronor för ensamstående.

Denna förändring ger en ensamstående pensionär med BTP och en hyra på minst 2 750 kronor i månaden en förbättring med 287 kronor i månaden. Ett sammanboende pensionärspar med BTP och en hyra på minst 5 500 kronor får 575 kronor mer i månaden.

Kristdemokraterna säger sig nu vilja kämpa för pensionärerna. Men sanningen är att den borgerliga regering som KD tillhör, med sin skattesänkarpolitik, väljer bort pensionärerna.

En sådan politik motsätter vi socialdemokrater oss starkt. Det kan pensionärerna lita på inför valet nästa år.

Ronny Olander

riksdagsledamot (S)

Svedala

Svar till Otto von Arnold (KD) och Birgitta Svensson (KD), den 19 augusti.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons