Annons

Regeringen har sänkt trösklarna för ungdomar

Ingenting av det Kerstin Nilsson tar upp är några nya frågor utan frågor som alliansen länge känt till och arbetar med.
Debatt • Publicerad 31 maj 2012
Sänkt restaurangmoms är en av åtgärderna för att göra det lättare att anställa, enligt debattören. Arkiv: JANERIK HENRIKSSON 2009
Sänkt restaurangmoms är en av åtgärderna för att göra det lättare att anställa, enligt debattören. Arkiv: JANERIK HENRIKSSON 2009Foto: 

Vi vet att vi behöver göra ytterligare satsningar för att hjälpa dem som har det svårast at ta sig in på arbetsmarknaden. Kerstin Nilsson vill i sin artikel ha mer av allting.

Jag vill tydligt poängtera – för att komma till rätta med problemet att alltför många av våra unga står utanför arbetsmarknaden så är inte lösningen att vi bara skulle ha mer av allting. Vi skall inte satsa på kvantitet utan vi måste satsa på lösningar som tillhandahåller både kvalité och flexibilitet. Vi skall också vara medvetna om att när det gäller Kerstin Nilssons jämförelse med Danmark över statistik för ungdomsarbetslösheten så har Danmark sedan 2009 ökat sin arbetslöshet med 5 procent medan Sverige har minskat sin arbetslöshet med 5 procent. Detta visar att alliansen är på rätt väg. Vi vill inte tillbaka till Socialdemokraternas skolpolitik på 1990-talet, som bäddat för dagens ungdomsarbetslöshet.

Annons

Regeringen har gjort ett flertal insatser för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden i form av sänkt restaurangmoms, rut- och rot-avdrag, halverat arbetsgivaravgifterna för att anställa människor under 26 år och satsningen på nystartsjobb är några av de insatser alliansen gjort för att öka människors möjligheter till anställningsbarhet. Med jobbskatteavdraget har vi dessutom bidragit starkt till att de som tjänar allra minst har fått det lättare ekonomiskt och på så vis gjort det mer lönsamt att arbeta. Med reformering av utbildningsväsendet med ny läroplan 2011 för grundskolan, reformering av gymnasieskolan, gymnasial lärlingsutbildning har vi arbetat för att göra kopplingen mellan skola och arbetsmarknad tydligare och på så vis ökat anställningsbarheten främst bland våra unga.

Vi vet att elever är olika. Vi vet också att arbetsmarknaden är i stort behov av sökande med praktisk erfarenhet. Därför har vi med våra insatser uppvärderat det praktiska kunnandet genom de förbättrade yrkesprogrammen, yrkeshögskolan och lärlingssystemet. Vi har dessutom gjort stora satsningar för att höja kvalitén på våra universitet/ och högskolor.

Så när Kerstin Nilsson pratar om nedskärningar av gymnasieskolan och sänkningar av kunskapskraven så anser jag att hon far med direkta osanningar.

Kerstin Nilsson skriver om jobb inom lågbetalda servicefaktorer vilket jag anser passar in i den pågående debatten där uttryck som finjobb och fuljobb diskuteras. Vi inom alliansen ställer oss helt främmande till sådana begrepp och anser att alla jobb är lika mycket värda och viktigast av allt, vi behöver alla hjälpas för att de skall bli utförda. För alliansen handlar det om att lyfta fram att all kunskap är lika mycket värd.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot i södra Skåne

ledamot i socialförsäkringsutskottet

Svar till Kerstin Nilsson (S), den 23 maj.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons