Annons

Regeringen bär ansvaret för arbetslösheten

Debatt • Publicerad 20 april 2005

I regeringens vårbudget sägs att den främsta uppgiften är att få fler i arbete. Med fler än 360 000 svenskar arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Med mer än en miljon långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionerade - var fjärde svensk står utanför arbetsmarknaden - är det hög tid för detta. Mitt i en högkonjunktur står 1,4 miljoner svenskar i arbetsför ålder utan jobb!

Nu höjs också rösterna bland tidigare s-vänner. "Det problematiska med regeringens budget är att den bara inriktar sig på de arbetslösa, inte på de jobb som saknas, inte på den arbetsmarknad som inte fungerar som förr. Det här är en politik för att minska den öppna arbetslösheten. Inte offensiva åtgärder för nya jobb", skrev ledarsida den 14 april. "Vi använder sjukpenning och förtidspensionering till att betala människor för att de inte ska jobba", sade Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet till Dagens Industri 16 mars, och menar att regeringen försöker dölja den egentliga arbetslösheten.

Annons

Vilka lösningar på detta enorma samhällsproblem finns då att finnas i regeringens vårbudget? Inga alls. En miljard läggs förvisso på nya Ams-åtgärder, men detta lär inte ändra på det faktum att nästan var fjärde person i arbetsför ålder lever på bidrag. Socialdemokraternas största problem ligger ju inte i huruvida det officiella arbetslöshetstalet pressas ned under fyra procent eller inte. Visst kan den nivån uppnås men det är bara att låta ännu fler delta i statistikfriserande åtgärder. Fortfarande saknas jobb - riktiga jobb. För att klara den framtida välfärden räcker det inte med arbetsmarknadsåtgärder.

Socialdemokraterna har regerat i mer än ett decennium i streck - det är de som bär ett entydigt politiskt ansvar för att en av fyra svenskar i arbetsför ålder inte går till jobbet en vanlig dag. Genom att genomföra den ena åtgärden efter den andra har de ökat svårigheterna att driva företag och skapa arbetstillfällen. Med sjuklöneansvaret och rättighetslagstiftningen om heltidsarbete ökar oviljan att anställa. Stopplagen i sjukvården och hot om ingrepp mot även den privata öppenvården sätter käppar i hjulet för Sveriges kanske mest lovande framtidsbransch. Försöken att pressa ned statistiken ger fler deltagare i AMS-kurser istället för anställda i nya riktiga jobb. Hot om höjda skatter på arbete, mat och bensin håller konsumtionen nere.

När även LO och Aftonbladets ledarsida underkänner regeringens politik för nya jobb är det ingen överdrift att säga att socialdemokratin misslyckats med sin uppgift. I dag står var fjärde svensk i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden. I valet den 17 september 2006 får de skånska s-ledamöterna stå till svars för detta misslyckande.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons