Reformeringen av FN brådskar

Debatt • Publicerad 6 april 2005

FN är den enda organisation som med någon auktoritet kan tala på hela mänsklighetens vägnar. Därför behöver världen FN, men FN-systemets brister måste erkännas och hanteras. FN inte blir mer än vad medlemsländerna gör organisationen till. FN behöver reformeras och vi välkomnar den så kallade högnivåpanelens förslag till förändringar. För att FN i framtiden skall kunna leva upp till sitt mål om att värna fred och säkerhet i världen är det viktigt att reformer nu genomförs.

FN har på senare tid skakats av stora korruptionsskandaler som skadat organisationens anseende, en av de allvarligare rör fiffel med Olja för mat- programmet i Irak. Än värre är att den organisation som har till uppgift att skydda den enskilde, ständigt förlamas av låsningar i säkerhetsrådet. FN agerade inte vid folkmordet i Rwanda eller i samband med den etniska rensningen i Kosovo. Inte ens den akuta situationen i Darfur, Sudan, där uppskattningsvis 180 000 människor mist livet sedan folkmordets började i slutet på 2003, förmår FN att stoppa.

Principen om att inte blanda sig i staters inre angelägenheter är naturligtvis viktig, men denna princip kan inte gälla när "hantering av egna problem" övergår till folkmord. Förnyelsen av folkrätten måste gå vidare så att den blir ett betydligt kraftigare stöd än idag för enskilda individers grundläggande rättigheter. Folkpartiet anser att folkrätten måste kompletteras med en slags nödvärnsrätt.

Det otidsenliga systemet med ett säkerhetsråd bestående av permanenta medlemmar med vetorätt är en kvarleva från kalla kriget som bidrar till blockeringar. Vi vill begränsa användandet av vetot, som på sikt bör avskaffas helt. I ett första skede bör endast dubbelt veto gälla, det vill säga att minst två permanenta medlemmar i säkerhetsrådet krävs för att stoppa ett beslut. Varje säkerhetsrådsmedlem bör dessutom motivera sitt veto.

Högnivåpanelen föreslår en utökning av antalet medlemmar i säkerhetsrådet enligt två alternativa modeller. Modell A föreslår

fler permanenta medlemmar utan vetorätt och B fler roterande medlemmar med fyraåriga mandatperioder. Vi menar att modell B är att föredra. Roterande medlemmar skapar en större öppenhet och flexibilitet inför framtiden samt sänder en stark signal om att det är viktigt att ständigt göra sig förtjänt av sin plats i säkerhetsrådet. Dessutom anser Folkpartiet att EU bör ha en gemensam plats bland de permanenta medlemmarna för att underlätta en gemensam

utrikespolitik.

Ett litet land som Sverige kan genom en hög aktivitet och ett stort engagemang vinna gehör för idéer i FN. Det kräver alliansbyggande och en genomtänkt strategi för vad man vill göra. I samarbete med andra länder som är oss geografiskt eller demokratiskt närstående kan vi åstadkomma mycket och tillsammans åta oss att verka för demokrati och mänskliga rättigheter inom ramen för FN-systemet. För oss är det självklart att utrikespolitiken måste präglas av värnandet av demokrati och mänskliga rättigheter som högsta mål och riktlinje.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.