GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reformera i stället för att lappa och laga

Svar till Agneta Lenander och Mats Sjölin (V) (den 2 juli).
Publicerad 7 juli 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det viktigaste är inte vem som utför vården, utan det är hur bra den är och hur tillgänglig den är, skriver två representanter för Kristdemokraterna.
Det viktigaste är inte vem som utför vården, utan det är hur bra den är och hur tillgänglig den är, skriver två representanter för Kristdemokraterna.Foto: isabell Höjman/TT

Kristdemokraterna driver och har alltid drivit frågan om att använda skattepengarna så effektivt som möjligt. I den grenen slår vi Vänsterpartiet varje dag i veckan. Vid varje budgetfullmäktige vill alltid Vänsterpartiet höja skatten och alltid mer än övriga partier i Region Skåne.

Därför har Kristdemokraterna i varje förhandling, under alla år vi suttit vid makten i Skåne, drivit frågan om låg skatt, minska administrationen och prioritera den patientnära vården. Vi är så angelägna att använda våra gemensamma skattepengar på bästa sätt att vi vill avskaffa Region Skåne och i stället för 21 olika regioners administration ha en nationell styrning som ger jämlik, effektiv och tillgänglig vård, för alla. Det skulle verkligen göra skillnad för medborgarna, men tyvärr vill varken Vänsterpartiet eller de övriga partierna ens överväga denna utveckling. Det tycker vi är synd, tänk om vi tillsammans kunnat reformera sjukvården i grunden och inte lappa och laga i ett mer än 160 år gammalt system.

”Vi är så angelägna att använda våra gemensamma skattepengar på bästa sätt att vi vill avskaffa Region Skåne och i stället för 21 olika regioners administration ha en nationell styrning som ger jämlik, effektiv och tillgänglig vård, för alla.”
Nina Dakwar och Per Einarsson (KD)

Vänsterpartiet tror att fler byråkrater, fler politiker och större offentlig sektor ska rädda välfärden. Det tror inte Kristdemokraterna på. Att ha en nationell styrning innebär inte större administration, utan tvärtom. Det kommer att innebära större makt åt professionen, mer vård närmare patienterna och med större inflytande för patientföreningar och engagerade medborgare. Det viktigaste är inte vem som utför vården, utan det är hur bra den är och hur tillgänglig den är. När det gäller våra vårdval så har vi ju i dessa också den offentliga vården som driver och genomför vård på samma villkor och ersättning som övriga. Den årliga översynen av våra vårdval fortsätter med justeringar både vad gäller ersättningar, innehåll och administration. Vi Kristdemokrater vill minska den icke vårdnära administrationen, ge verksamheterna större inflytande och göra vården mer effektiv och patientnära.

Nina Dakwar (KD), Smygehamn, förstanamn i valet till regionfullmäktige för valkrets sydväst II

Per Einarsson (KD), gruppledare och regionråd