Annons

Rättsväsendets ekonomi har totalhavererat

Den förra socialdemokratiska regeringen ökade antalet poliser sex år i rad. Den borgerliga regeringens satsningar på polisen är inte tillräckliga.
Debatt • Publicerad 10 september 2009

Vi socialdemokrater har föreslagit mer pengar till polisen varje budget, men det har den borgerliga riksdagsgruppen röstat ner.

Bränder i skolor och förorter, stenkastning mot polis och brandkår och rekrytering till kriminella organisationer kräver ökade insatser, inte försämringar.

Annons

Avgörande för att kunna bedriva en effektiv kriminalpolitik är att ha kontroll över ekonomin. Efter valet 2006 lämnade socialdemokraterna ett rättsväsende med god ekonomi. Nu har ekonomin totalhavererat. I år är underskotten drygt en miljard kronor och nästa år drygt fyra miljarder kronor. I Skåne var underskottet för polisen cirka 16,7 miljoner kronor år 2008. Det tvingar regeringen till drastiska åtgärder. Regeringen lägger dessutom ner hälften av landets länsrätter.

För att förbättra ekonomin och effektiviteten föreslår vi att polisen blir en myndighet. Vi vill se fler halvvägshus i kriminalvården för bättre utslussning och förlängd tid att avtjäna sitt straff med fotboja för dem som sköter sig. Förslag som på lite sikt kan spara in flera hundra miljoner kronor.

Kampen mot den organiserade brottsligheten måste förstärkas. Med Beatrice Asks modell, att splittra aktionsgrupper runt om i landet, tappar kampen mot den organiserade brottsligheten istället fart. Polisen måste även få tillgång till trafikinformation, det vill säga vem som bland annat har haft mobilkontakt med vem, när och var det skett.

Sverige är nu ordförandeland i EU. Det ger en gyllene chans att påverka kampen mot brottsligheten. Tyvärr visar den femårsplan Beatrice Ask ansvarar för stora brister. Insatser saknas för att bekämpa prostitution – grunden för en stor del av människohandeln. Planen föreslår nya register på EU-nivå. Kritiken har varit stark.

Sådana register ökar risken för läckor och korruption. Utvecklingen i Europa och Sverige visar att vi måste satsa mer resurser på att bekämpa såväl grov- som vardagskriminalitet. Det brottsförebyggande arbetet måste bli skarpare och kriminalvården arbeta smartare. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta att bekämpa brott och sociala orsakerna bakom brottsligheten.

Thomas Bodström (S)

Ordförande i justitieutskottet

Christer Adelsbo (S)

Riksdagsledamot Skåne, Bromölla

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons