Annons

Rätt stoppa handel i Minnesberg

Debatt • Publicerad 28 februari 2005

Frågan om detaljhandelsetablering i Minnesberg behandlades för ett år sedan i kommunfullmäktige i Trelleborg. Vi i Vänsterpartiet var kritiska mot delar av planen och reserverade oss mot detta. Att länsstyrelsen nu har beslutat underkänna detaljplanen är därför positivt.

I nu gällande översiktsplan för Trelleborg beskrivs nya externa etableringar av detaljhandel som ett större hot mot stadskärnan än enstaka livsmedelsetableringar i halvcentrala lägen. Dessutom slås fast att kommunen inte kommer att tillåta externa detaljhandelsetableringar med mindre än att utredningar visar att centrumhandelns förutsättningar inte försvåras.

Annons

Trots att den handelsutredning som gjordes för Minnesbergsetableringen visade på stagnation för centrumhandeln i Trelleborg och en markant tillbakagång i Svedala drevs detaljplanen igenom av kommunmajoriteten. Detta alltså i strid mot översiktsplanen. Centrumhandelns förutsättningar försvåras rimligen om dess tillväxt försvinner.

Vårt motstånd mot externhandelsetableringar beror på att vi vill värna ett levande centrum, inte för att särskilt värna centrumhandeln i sig, utan snarare den stadsmiljö som finns. Motståndet utgår dock i första hand från att dessa etableringar medför en ökad fordonstrafik och att uppfyllandet av de nationella miljömålen därigenom försvåras.

TA:s ledare 26:e februari menar att det inte är självklart att miljöpåverkan blir större. Kunderna behöver inte ha längre till det externa läget än in till stan. Ska man tro på handelsutredningen så förutsåg dock den att mer än en tredjedel av dagligvaruomsättningen skulle komma från kommuner utanför Trelleborg, Svedala, Skurup och Vellinge. Det handlar om till exempel Malmö, Lund, Sjöbo, Ystad, Simrishamn med flera. Sammantaget handlade det alltså om en mycket stor etablering som förväntades dra till sig bilburna kunder från hela södra Skåne.

TA har dock en poäng när det gäller uppgiften att betjäna närområdet, men då handlar det om en helt annan storlek på etableringen. Vi var i vårt förslag inte negativa till etableringen som sådan, men ville minska ytan för livsmedelshandel med en tredjedel till högst 2000 kvm. En begränsning som på inget sätt skulle kunna innebära ett hinder mot att klara närområdets behov, en begränsning som inte borde äventyra möjligheterna att utnyttja bruksmiljön, men som ändå motverkar de negativa effekterna.

Ska då politiker lägga sig i dessa frågor? Ja, det bör vara en självklar uppgift för politikerna att se till de miljökonsekvenser olika förslag för med sig. Däremot ska inte politikerna lägga sig i vilka aktörer som vill etablera sig på marknaden – och gör inte heller detta. Konkurrensen är bra och måste finnas, men den ska ske efter spelregler som inte tillåter en övervältring av kostnader till kommande generationer.

Länsstyrelsen hade invändningar mot att Trelleborgs kommun inte har haft en dialog med Svedala. Med tanke på att kommunledningen inte alltid för denna dialog ens inom kommunen är kritiken inte förvånande.Vi är alla (?) medvetna om de klimatförändringar som sker. Vi löser inte dessa genom att begränsa Minnesbergsetableringen, men vi kan åtminstone bidra i positiv riktning om vi låter bli att blunda för miljöproblemen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons