Annons

Räta ut de rätta missförstånden!

Svar till Eric Samuelson (M) (den 2 oktober).
Debatt • Publicerad 23 oktober 2014

Döm om förvåning - jag läser Eric Samuelssons kommentar med lite, lite glädje i all besvikelse, förklaring följer nedan. Låt mig först påminna om upprinnelsen till mina inlägg publicerade i TA (den 8 respektive den 24 september).

I sin besinningslösa iver att misskreditera och svartmåla Söderslättspartiet tar en av Samuelssons partikollegor till oförskämda påhopp. Vi anklagas för att vara oseriösa, vi anklagas för att ljuga. Det är inte acceptabelt och det skadar förtroendet för politikernas arbete. Det var denna tyvärr ofta förekommande metodik att förvanska, vilseleda och inkompetensförklara som jag ville belysa, inte hamnbolagets ekonomi. Jag förstår att det hettar till i valdebattens sista veckor men det innebär inte att man får häva ur sig den ena oförskämdheten efter den andra utan att bli bemött. Viljan att bygga förtroende måste vara stark, väljarna vill se seriösa, kunniga och enande politiker som inser allvaret i de rådande förhållandena de gemensamt har att hantera. Ett seriöst sätt att tala till och om varandra är en bra grundsten för att öka allmänhetens förtroende för politiken.

Annons

Hur kunde jag då känna lite glädje? Jo, därför att Eric Samuelsson håller sig till rätt ord när det gäller de ekonomiska begreppen. Han använder det korrekta uttrycket ”finansiera” och det är precis vad det handlar om. De skattebetalare som har möjlighet att skatteplanera vet att om hon/han lyckas bra så får man för en tid mer pengar i plånboken eller på kontot. Det leder till att man kanske kan amortera på bostadslån eller unna sig lite extra. I Hamnbolagets fall leder en god skatteplanering till att man bland annat kan minska sitt upplåningsbehov och därmed sänka sina räntekostnader. Jag begriper inte varför detta är så förbaskat känsligt att kommentera. Det är ju tvärtom bra för oss alla i kommunen. Kommunens kreditvärdighet, som redan tyngs av stora borgensåtaganden, blir ju lite bättre och det gagnar andra investeringsprojekt. Dessutom skulle det väl vara konstigt om hamnbolaget under år med gott kassaflöde inte skulle betala tillbaka på lånen och därmed underlätta kommunens finansiering. När det sedan gäller de faktiska siffrorna så har Samuelsson oväntat lite problem med kalkylatorn men det känns onödigt att ytterligare fördjupa oss i detaljer. Den intresserade kan kolla i årsredovisningarna vad Samuelsson återger korrekt respektive felaktigt.

Glädjen var som sagt kortvarig. Samuelsson hemfaller sin vana trogen till att patetiskt och respektlöst anklaga Söderslättspartiet generellt och nu i synnerhet mig personligen för att vara oseriös, vilja svartmåla med mera. En gång för alla, någon bild av att trelleborgarna sätter in pengar i hamnens verksamhet har inte förmedlats. Det är ert påhitt. En annan missuppfattning som ska dödas är att Söderslättspartiet bedriver en svartmålande antipropaganda, det är också ett rent påhitt av Samuelson med flera.

Eric Samuelsson, var finns insikten, var finns ödmjukheten i ett parti som förlorat en tredjedel av sitt väljarstöd? Valkampanjen tog slut den 14 september.

Nilla Olsson
CHRISTER DAHLBERG, Söderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons