Annons

”Rädda det marina livet längs vår kust”

Östersjöns sista fortfarande friska svenska sydliga innanhavsområde, kust-kommunerna Vellinge, Trelleborg, Skurup och Ystad med lantbrukssektorer, utgör en fortfarande levande innanhavszon, med ålgräsängar och reproduktion av våra svenska fisksorter torsk, ål, sill , flundra och skädda.
Publicerad 30 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten ser en lösning för att värna det marina livet längs vår kust.
Skribenten ser en lösning för att värna det marina livet längs vår kust.Foto: Claes Nyberg

Vår sydkust och dess vattenområden ner till Rügen exponeras för en omfattande sjöfart inom hela HELCOM, värst är utflödena i Östra Östersjön.

Övergödningen ökar också här i vårt havsområde. Det ska vi reducera och till sist stoppa.

Annons

Trelleborg har ett särskilt ansvar för att skapa en långsiktigt hållbar sjöfart. Vår färjetransportverksamhet utgör i dag ett föredöme för övriga Östersjöländer.

Vår kommun tar hand om allt grå- och svartvatten från färjorna, som omvandlas till grön energi och naturgödsel. Nu återstår att byta till färjor med miljöbränslen. Detta pågår under det kommande decenniet.

Söderslätts stora livsmedelsproduktion har oerhört stor betydelse för hela vårt lands befolkning. Vår produktion intensifieras, pågående forskningsinsatser tillför nya resilienta odlingsmetoder av stor betydelse för hela HELCOM. Dessa ger en betydligt bättre jordstruktur med minskat läckage av närsalter till våra vattensystem.

Nu odlas snabbväxande grödor mellan lantbrukssektorns höst- och vårsådd. Den produktionen kan ökas en tiopotens och hålla alla marker här gröna året runt. Mellangrödorna kan tillsammans med tillförd djurgödsel, matavfall från vår stadskärna det vill säga returer i vår livsmedelssektors försäljning samt matavfall från våra skolor, byar och hushåll, processas till biogas och naturgödsel.

Att odla våra livsmedel på hemmaplan reducerar vårt importbehov i ett krisläge, ytterligare en anledning till att få igång lantbrukssektorns kretslopp.

Trelleborg och Söderslätt har i dag tillgång till Skandinaviens största biogasreaktor. Den ägs i dag av Gasum i Finlands jordbrukssektor.

Den ger stor kapacitet att processa livsmedelsrester och djurhållningsavfall som omvandlas till naturgödsel och biogas. Hundraprocentig användning året runt täcker det totala behovet av Skånsk biogas. Importerad biogas för Skånes allmänna färdmedel kan bytas mot lokalt svenskt kretslopp.

Trelleborgs storskaliga försök i egen anläggning i Smygehamn har visat att ett storskaligt kretslopp direkt kan omvandla algerna och tången på våra stränder till biogas och naturgödsel. Det kan nu fortsatt ske i Jordbergas reaktoranläggning där avfall från mellangrödor ger rötningsmassor som blandas med alger och tång från våra stränder tillsammans med livsmedelsrester och avfall. Naturgödseln returneras sedan till lantbrukarna och sprids på våra åkrar.

Nordiska utvecklingsfonden, NEFCO, vill stödja fortsatta försök med Gasum-anläggningen i fullskala. Kretsloppen med strandzonernas alger och tång måste samlas in veckovis redan från nästa vår och sedan år efter år köras till Gasum-anläggningen.

Kustkommunerna hinner rädda den egna kuststräckans levande marina miljö. Det är viktigt med stöd från de tre nationella stödmyndigheterna Havs- och vattenmyndigheten, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket samt för Länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Behovet är akut och måste sedan pågå i full skala under hela nästa decennium.

Sten Björk (S)

Fotnot: HELCOM Helsingforskonventionen, tidigare benämnd Östersjökonventionen är en överenskommelse mellan Östersjöns strandstater om att värna miljön i Östersjön. Den omfattar Östersjön och Sveriges västkust upp till latituden genom Skagen, det vill säga ungefär i höjd med Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons