Annons

Privatiseringarna utarmar välfärden

Via massmedias rapportering har vi kunnat läsa om de missförhållanden som finns inom vård och skola där privata riskkapitalföretag har kunnat roffa åt sig vinster på skattebetalarnas bekostnad.
Debatt • Publicerad 12 december 2011

Privatiseringarna har lett till skatteflykt och utarmning av själva kärnan i kommunens verksamhet.

Den borgerliga privatiseringshysterin har som enda mål haft att minska samhällets inflytande i den offentliga sektorn. Kontrollen över verksamheten tycks i det sammanhanget vara av underordnad betydelse. Att privata företag har ett vinstintresse är inget konstigt. Där­emot kan och bör det ifrågasättas om vinstmaximering verkligen är en lämplig drivkraft för att utveckla vård, skola och omsorg.

Annons

Trelleborgs kommun har i likhet med andra borgerliga kommuner helhjärtat anslutit sig till privatiseringstrenden.

Den offentliga vården är inte problemfri, här finns också fel och brister. Resurserna räcker inte alltid till och både kvaliteten och effektiviteten kan förbättras. Men till skillnad mot det privata alternativet finns här en möjlighet till insyn och kontroll – helt enkelt ett demokratiskt inflytande.

Trelleborgs kommun har uttalat sitt förtroende för Carema Cares verksamhet på Täppan och det kan så vara. Men man anser inte heller att de missförhållanden som har uppmärksammats på andra ställen skulle föranleda någon ytterligare granskning. Det är ett märkligt ställningstagande från kommunen. Man kan ifrågasätta om det är sakligt underbyggt och inte färgat av ideologiska förtecken och en låsning för att försvara tidigare fattade beslut.

Christian Gisselquist

Birgitte Jensen

Irene Malmberg

Bo Nylander

Vera Pedersen

Mats Sjölin

John Thörnlund

Vänsterpartiet Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons