Annons

Prislappen per arbetstillfälle blir 5,7 miljoner kronor

Svar till Kent Persson och Carina Wutzler (M), (den 16 maj).
Debatt • Publicerad 23 maj 2014

Det är sorglustigt att läsa moderaterna Wutzlers och Perssons lovsång till de så kallade YA-jobben när vi vet att de endast berör 87 ungdomar. Ja, ni läste rätt, 87 ungdomar. Prislappen per arbetstillfälle fram till 2017 blir med denna takten 5,7 miljoner kronor. Det räcker till att avlöna en behövande elevs personliga assistent från förskola till gymnasium, inklusive sociala avgifter.

Skattebetalarna kan trösta sig med att den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar är mycket billigare per jobb. Enligt forskningsinstitutet IFAU kostar varje nytt ungdomsjobb här bara 1,5 miljoner kronor. Nästan som hittat.

Tänk om Moderaterna och partier av olika kulör hade haft förstånd att satsa de statliga miljarderna där de gör bäst nytta arbetsmarknadspolitiskt, nämligen på en förstärkt undervisning till elever i behov av särskilt stöd. Detta skulle påtagligt öka förutsättningarna för att göra dessa ungdomar anställningsbara utifrån deras inneboende styrkor, och inte på konstlat vis.

Nilla Olsson
Lars Hemzelius, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons