Annons

Prestigen bör läggas åt sidan

Kommunen har gjort en omfattande politisk organisation med en ny förvaltningsstruktur som snart har verkat halva mandatperioden.
Debatt • Publicerad 24 maj 2012

För att kunna förbättra och finslipa denna organisation är det av betydelse att utvärdera organisationen i tid så att alla eventuella skavanker kan synas och åtgärdas.

Effektiviteten kan då höjas och på så vis går inte synergieffekter förlorade. Allt detta måste göras i tid. Låter man tiden rinna iväg utan att göra något åt detta, kan det bli svårare att komma tillrätta med det. Tid är pengar brukar man säga.

Annons

Man kan lätt påstå utan att vara delaktig i nämndernas arbete, att dessa är belamrade med synliga och dolda fel i denna organisation. Dessa fel har redan givit utslag och har fortplantat sig i hela den kommunala verksamheten.

Allt detta tar inte kommunstyrelsen hänsyn till när den besvarar motionen som är skriven av Terezija Macas (S) och undertecknad, som yrkar på att den nya politiska organisationen ska utvärderas.

Svaret från majoriteten i kommunstyrelsen blev där­emot kort och koncist med motiveringsargument som är haltande. Precis som hela den skapta organisationen.

Svaret som kom från kommunstyrelsen verkar mest vara präglat av prestigesyndromet som yttrar sig i form av att allt som kommer från oppositionen kan bara förkastas, oavsett politisk relevans och pragmatisk nytta. I syndromet finns också inbakad rädsla för farhågor som kan besannas om en utvärdering i tid kan påvisa att organisationen är en politisk flopp.

Det finns också en rädsla för att en utvärdering riskerar att avslöja hur haltande organisationen är. Organisationen är skapad enbart för att alliansen ska befästa sin makt utan hänsyn till andra aspekter.

Just denna organisations brister som kan vara orsaken till att Trelleborgs kommun ständigt halkar efter i alla rikets generella undersökningar. Syftet för en kommun som ändrar sin organisation är ofta för att främja demokratin, skapa god service åt kommuninvånarna, samt främja klimatet för företagare som kan berika kommunen genom att skapa arbetstillfällen.

I ljuset av detta bör alliansen lägga sin prestige åt sidan och se till så att organisationen i sin helhet utvärderas och därefter korrigera felen som kan påvisas.

Ben Benrabah (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons