Annons

Presenter via kommunstyrelsen?

I en skrivelse till kommunstyrelsen har Socialdemokraterna Cathrine Persson och Nils-Gunnar Snygg begärt extra anslag till kulturnämnden, låsta till att utöka licenser för e-böcker.
Debatt • Publicerad 18 november 2013

Förslaget blev nedröstat – inte för att kommunstyrelsens ledamöter är emot e-böcker, utan för att vi har förtroende för kulturnämndens representanter i det arbete de utför. Det är i kulturnämnden prioriteringarna görs.

De ekonomiska ramarna fördelas i budgeten som sedan disponeras av nämnderna. Kulturnämnden väljer själv hur man vill använda resurserna förutom det som är lagstadgat. Just biblioteket är en sådan verksamhet som inte får bortprioriteras. Vi vill inte tillbaka till den gamla ordningen med detaljstyrning från rådhuset utan tror på nämndens ledamöters omdöme.

Annons

I det budgetförslag som Femklövern har lagt för 2014, som också beslutades i kommunfullmäktige i juni, ges en ramförstärkning till kulturen på 2,5 miljoner. Socialdemokraterna nämnde inte överhuvudtaget biblioteksverksamheten i sitt budgetförslag för 2014 och heller inte för 2013.

Det är en farlig väg om enskilda politiker via kommunstyrelsen skall kunna dela ut egna presenter för att bli populära. Det riskerar i förlängningen att undergräva kommunens ekonomi och respekten för kommunfullmäktiges beslut.

Nilla Olsson
Lars Mikkelä (M), gruppledare för M och ledamot i kommunstyrelsen samt Ulf Bingsgård (M), ordförande i kommunstyrelsen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons