Annons

Porten till kontinenten

Liksom Trelleborg till kontinenten har Göteborg samma status när det gäller porten till och från England, USA.
Debatt • Publicerad 18 september 2010

I det perspektivet är det väl självklart att vidareutveckla detta. För Trelleborgs vidkommande har hamnen sedan direktfärjetrafiken till Tyskland – vårt lands största handelspartner – etablerades för 101 år sedan haft en enastående utveckling tack vare de satsningar som gjorts.

För fyrtio år sedan insåg man betydelsen av den fortsatta expansionen och för att möta den anlades först östra infarten därefter norra infarten och slutligen västra infarten, som fullt utbyggd invigdes i juni 1978. Samtidigt insåg man olägenheterna med att tågtrafiken (då såväl person som godståg) inte kunde fortsätta dras genom staden med bomelände, trafikstockningar som följd, varpå det logiska beslutet togs att bygga den i en båge runt staden, samtidigt som nya industriområden växte upp i direkt anslutning till såväl infart som järnväg.

Annons

Dessa infrastruktursatsningar var utmärkt dimensionerade för trafiken då, men räcker inte längre till. Precis som annan expansion måste den anpassas till utvecklingen och handelsutbytet. Därför är det logiskt att E 6:an till Vellinge nu äntligen byggs, men att komplettera denna med en ringväg som ansluter till 108:an samt en förflyttning av hamnen längre ut i havet. Eftersom järnvägen endast kan dras in på befintlig sträckning är det logiskt att såväl järnvägen som ring­vägen får nära anslutning och att dessa byggs med optimal miljömässig hänsyn, till gagn för alla.

Samtidigt en fråga till de som är emot hamnen. Varför är andra städer så intresserade att utveckla sin hamn som Malmö och Ystad? Jo de ser naturligtvis värdet i detta, men man får icke bortse ifrån att dessa båda saknar det strategiska läget till och från kontinenten som Trelleborg av naturen begåvats med. Av just den anledningen fick Trelleborg direkttrafiken eljest hade någon av de båda andra fått den.

En fortsatt utveckling av hamnen och förflyttning längre ut i havet samt med en ringväg, som är till stor fördel (inte minst miljömässigt) också för de boende i alla de östra stadsdelarna och en utbyggd järnväg för såväl person som godstrafik kommer förhoppningsvis fler företagsetableringar med ökade intäkter (inte minst skattemässiga) för vår kommun. Detta syftar ju också till att skapa många jobb. I anslutning härtill är jag full av beundran för Trelleborgs välskötta hamn och alla de som arbetar i densamma. Med staden, hamnen, miljön, jobben i fokus önskar jag fortsatt lycka och framgång.

Bertil Andersson (KD)

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons