Annons

Politiskt beslut bakom subventionering av landsbygden

Svar till Jim Fogelqvist och Pia Nilsson, Villaägarna Trelleborg (den 3 juni).
Debatt • Publicerad 5 juni 2013

Det har skrivits spaltmeter om resultatet av den årliga Nils Holgersson-rapporten som presenterades i mitten på maj, med en slutsats som bland annat belyser de orättvisa prisförhållandena som råder mellan olika kommuner. Där Eon i rapporten lyfts fram som en betydligt dyrare aktör än sina konkurrenter. Tyvärr förs den fortsatta debatten delvis onyanserad.

Orsaken till dessa prisskillnader är i grund och botten att när kunderna bor tätt, är det färre meter ledning per kund att bygga och underhålla. Något som gör det billigare att distribuera el. Eon har visserligen många kunder i tätorter som Malmö, Norrköping och Örebro, men är till största del en landsbygdsdistributör. Sett till våra drygt en miljon kunder har vi en genomsnittlig ledningsträcka på cirka 130 meter per kund vilket är en bra bit över rikssnittet bland landets cirka 170 elnätsbolag.

Annons

År 2002 fattades ett riksdagsbeslut som innebar att alla kunder hos ett elnätbolag inom ett geografiskt närliggande område ska erbjudas samma pris. Följden av beslutet blev att vi därför fick genomföra en prisjämkning så att alla våra elnätskunder fick samma priser - oavsett om kunden bor i till exempel centrala Malmö eller på Österlen. Med andra ord är det ett politiskt beslut att stadsbor ska subventionera landsbygden.

Om denna regel inte genomförts skulle elnätspriserna på glesbygden varit betydligt högre än i dag. Men detta lösning underlättar samtidigt för en mer levande landsbygd. Det innebär också att det bara är vissa stadsbor som berörs av denna utjämning, då kunder som bor där elnätsbolaget bara har distribution i tätorten, slipper betala den något högre avgiften. Och eftersom Eon är en landsbygdsdistributör, är våra avgifter högre än för många andra bolag. Nils Holgersson-rapporten beskriver hur ett antal kommuner sticker ut, bland annat Malmö. I några av dessa kommuner är Eon elnät nätägare, som både har landsbygd och tätorter. Därför blir det lite tokigt att jämföra dem med kommuner med en nätägare som i huvuddel enbart har tätortsdistribution.

Vi hänvisar gärna till en annan prisjämförelse som Villaägarna gjorde för något år sedan där de i stället utgick från parametern kostnad baserat på ledningslängd och kund. I denna undersökning hamnade Eon på den mindre dyra halvan av landets nätbolag.

Tittar vi sedan extra på den kundkategori som Nils Holgersson-rapporten utgår ifrån; lägenhetskund, 2 500 kWh per år, 16A, så har Eon Elnät sedan 2010 höjt sin nätavgift i elnätsområde Norr med 3,5 procent. Motsvarande siffror för område Stockholm och Syd är noll respektive 2,1 procent. (Som en referenspunkt motsvarar en höjning på 3,5 procent: 72 kronor per år.) Lägre än rikssnittet på 4,1 procent med andra ord och dessutom under en längre tidsperiod.

Att våra kunders kostnader diskuteras är förståeligt och bra, vi uppmuntrar en fortsatt granskning av vår verksamhet och en nyanserad debatt kring den.

Nilla Olsson
Jakob Holmströminformationschef Eon elnät
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons