Annons

Politiken har arbetat tillsammans för att få hit anläggningen

Svar till gruppen Fängelsefritt Trelleborg (den 2 februari).
Publicerad 11 februari 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Rubin (M) och kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren under Kriminalvårdens och kommunens gemensamma pressträff i på Stortorget i fjor.
Mikael Rubin (M) och kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren under Kriminalvårdens och kommunens gemensamma pressträff i på Stortorget i fjor.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi vill börja med att tacka för ert engagemang i frågan om kriminalvårdens etablering i Trelleborg.

I vårt svar ska vi försöka beskriva hur processen gått till och samtidigt svara på era frågor. Vår ambition har hela tiden varit att vara öppna och se till att svara på samtliga frågor från invånare i Trelleborg.

Annons

Det började redan när det bjöds in till presskonferens sommaren 2020. Lokal media såväl som riksmedia var på plats vilket gjorde att planerna blev välkända både i och utanför Trelleborgs kommun. Fem politiska partier fanns representerade vid presskonferensen tillsammans med Kriminalvården och dess generaldirektör.

Vid ytterligare tre tillfällen har det bjudits in till dialog i samband med att vi även hade Kriminalvårdens trailer på plats. Många invånare tog chansen att ställa frågor till politiker, lokalanställda från det häkte som sedan länge funnits i kommunen samt till Kriminalvården.

Vår erfarenhet från dessa dialoger är att det var en kraftig majoritet av dem som kom förbi som var positiva eller mycket positiva till etableringen i kommunen. Några av de frågor ni ställer eller synpunkter som ni har ställdes även vid dessa dialoger och besvarades på plats.

Vi hade även ett samrådsmöte följt av ett informationsmöte den 27 januari. 80 invånare var med och ställde frågor och fick svar. Både medarbetare från kommunen och politiken deltog tillsammans med representanter från kriminalvården.

”Vår erfarenhet från dessa dialoger är att det var en kraftig majoritet av dem som kom förbi som var positiva eller mycket positiva till etableringen i kommunen.”
Mikael Rubin (M), Erik Lundström (KD), Helmuth Petersen (SD) och Henrik Silfverstolpe (L)

Nu till era frågor och synpunkter:

50 hektar förstklassig jordbruksmark försvinner.
 Det är korrekt att jordbruksmark tas i anspråk för dels tomatodlingen, dels kriminalvårdens anläggning. Beslutet om att använda delar av denna mark togs redan 1992 då den planerades för industriändamål. Resterande delar av marken fanns med i beslut kring ett dokument som heter fördjupad översiktsplan 2025. Beslutet kring det dokumentet togs i maj 2014. Då var den marken med i vad som kallas ”Framtida utblick efter planperioden”. Det har alltså varit känt och beslutat i ett enigt kommunfullmäktige att denna mark ska användas för Trelleborgs kommuns utveckling. Den fördjupade översiktsplanen hade som brukligt en politisk styrgrupp. Följande partier var representerade i den politiska styrgruppen i samband med framtagandet av detta dokument. Centerpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

En risk för ökad kriminell närvaro i Trelleborg.
 Beträffande ökad kriminell närvaro i Trelleborg så finns inget som visar att så är fallet. Då undantar vi dem som sitter inlåsta i anläggningen.

Ökade transporter som förutom påverkan på boende i området även påverkar skolor, förskolor och föreningsverksamhet.
 Ökningen av antalet transporter är begränsad.

En ökad känsla av otrygghet för boende i framför allt östra Trelleborg. 
Så är inte fallet vid befintliga anläggningar.

Oåterkallelig påverkan på landskapsbilden och slättlandskapet öster om Trelleborg.
Landskapet kommer helt klart att förändras. Det hade antingen blivit någon form av industri på platsen eller som nu en kriminalvårdsanläggning.

Annons

En ökning av kriminalvårdspersonal, inte garanterat polisiär närvaro.
 Det finns ingen garanti för ökad polisnärvaro. Vi är dock rätt säkra på att denna etablering kommer att ge fler poliser till lokalpolisområdet.

Ingen garanti att de skapade arbetstillfällena i första hand tillfaller invånare i Trelleborgs kommun.
 När det gäller garanti för att det i första hand ska bli en invånare i Trelleborg som får det skapade arbetstillfället så vill vi jämföra med etableringen av Rättspsykiatriskt centrum. När detta fanns i Malmö arbetade ungefär fem kommuninvånare på anläggningen. Nu är det runt 55 som har kommunen som bostadsort. Det finns ingen statistik på om dessa flyttat till kommunen eller om det är nyanställningar, men oavsett är det nya skattebetalare till vår fantastiska kommun.

Närområdet påverkas negativt gällande framtida inflyttning.
 Det finns heller inte några som helst underlag för att närområdet påverkas negativt gällande framtida inflyttning.

Politiken i Trelleborg har sedan hösten 2018 tillsammans arbetat med att få hit denna anläggning. Vi har vägt för- och nackdelar och ser fram emot en kommande etablering.

Mikael Rubin (M)

Erik Lundström (KD)

Helmuth Petersen (SD)

Henrik Silfverstolpe (L)

Annons
Annons
Annons
Annons