Politik när det blir som sämst – debatten om Kvinnojouren och Brottsofferjouren
Lite fakta till att börja med, en motion (förslag på förändring) kan bifallas (säga ja), avslås (säga nej) eller anses som besvarad (att man håller med i grundprincip och att man arbetar med saken). Man kan dock inte gå in och göra om i motionen.
När det gäller Kvinnojouren och Brottsofferjouren så var det en motion på att höja anslaget med 1 krona per medborgare. Detta tycker vi i styret är mycket bra men vi vill göra det på ett lite mer strukturerat sätt genom att skriva ett avtal (IOP) med båda dessa organisationer, därför röstade vi på att anse motionen som besvarad. Vi är alltså väldigt positiva till att höja anslaget för dessa organisationer.
Då gick oppositionen upp och anklagade oss i styret för att inte ta dessa personer som behöver denna hjälp på allvar med mera trots att vi i dag satsar 6 miljoner på utsatta kvinnor i Trelleborg. Oppositionen, i form av kommunfullmäktigeledamoten Ann-Sophie Hansson (S), anklagade oss för att vara nedlåtande till dessa frivilliga organisationer som hjälper våldsutsatta människor, vilket vi inte är.
Dessa organisationer gör ett fantastiskt arbete och kan hjälpa många som behöver ett utökat stöd in till socialförvaltningen. Andra väljer att vända sig direkt till socialförvaltningen. Socialdemokraterna tycker att vi behandlar detta som ett fritidsintresse vilket är helt orimligt. Detta med anledning av att vi vill att kultur- och fritid skall handlägga ärendet då det är en förening. I meningen efter påstår Socialdemokraterna att vi inte vill höja anslaget vilket är falskt, vi vill bara göra det på ett mycket mer strukturerat sätt. Vi ger inte bort pengar utan att ha en plan för hur pengarna skall användas för att dessa utsatta individer skall få ett så bra stöd som möjligt.
”Vi ger inte bort pengar utan att ha en plan för hur pengarna skall användas för att dessa utsatta individer skall få ett så bra stöd som möjligt.”Ann Kajson Carlqvist (M) och Mathias Andersson (SD)
I en debattartikel (den 27 april) hävdar Socialdemokraterna dessutom att styret velat avslå motionen gällande stödet till Kvinnojouren och Brottsofferjouren. Detta är långt ifrån sanningen, vi i styret röstade som tidigare nämnt för att anse motionen som besvarad, det är en stor skillnad mellan att besvara och avslå en motion. Att vrida och vända på sanningen i en så viktig fråga som denna är inte rätt väg att gå.
Vi fick dessutom reda på att det var magstarkt att låta dessa föreningar ”Vänta, vänta och vänta” med mera.
Hur slutade då detta? Jo, oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vårt Söderslätt, Centerpartiet och Vänsterpartiet, valde att skicka ärendet på minoritets återremiss (vilket betyder att ärendet kommer tillbaka om en månad). Alltså ser oppositionen till att dessa föreningar får ”Vänta, vänta, och vänta” ytterligare en månad till ingen nytta. Det tycker vi är magstarkt.
Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande
Mathias Andersson (SD), kommunstyrelsens första vice ordförande