Annons

Platta till skatten

Debatt • Publicerad 7 november 2005

3:12 reglerna reglerar hur vinster i småföretag skall beskattas. De är en mardröm för många småföretagare och så krångliga att de flesta inte begriper dem. Reformen av 3:12 reglerna löser inte småföretagens problem, tvärt om innebär de höjd skatt för de flesta.

Alla är överens om att småföretagen är oerhört viktiga för att skapa nya arbeten. När runt 20 procent av befolkningen står utanför den ordinarie arbetsmarknaden borde man fokusera på att skapa nya arbeten istället för att göra mindre justeringar av ett regelverk som inte fungerar.

Annons

3:12 reglerna är tillväxthämmande både i den mening att de gör att skatten på småföretag blir för hög och att oerhörda mängder arbetstid går förlorad för att folk skall försöka lista ut hur reglerna fungerar och hur de skall mildra konsekvenserna av dessa genom skatteplanering. Exempelvis kommer många småföretagare sälja sina företag till sig själva innan årsskiftet för att inte drabbas av högre skatt när de nya reglerna träder i kraft.

Kritik mot regerings förslag har framförts av bland andra Gunvor Engström, vd för Företagarna. "Reformerna kommer enbart att skapa nya arbetstillfällen hos skatte- och organisationskonsulter under årets sista månader. Sveriges företagare behöver generella skattelättnader och ett sunt regelverk."

Skattesystemet måste vara uppbyggt på ett sätt så folk förstår hur det fungerar och uppfattar det som någorlunda rättvist. För att inte i onödan öka de tillväxthämmande effekter som beskattning för med sig bör skattesystemet vara neutralt utformat och inte som i dag diskriminera småföretagare.

Lösningen på dessa problem är platt skatt vilket innebär att alla inkomster beskattas proportionellt lika. Höginkomsttagare kommer

fortfarande att betala mer i skatt eftersom de har högre inkomster. Systemet är enkelt och rättvist och minskar utrymmet för skatteplanering.

Idag beskattas inkomster av arbete hårdare än inkomster av kapital. Eftersom det inte är möjligt att höja skatterna på kapital måste skatten

på arbete sänkas.

I Sverige innebär varje procentenhet av befolkningen som kommer i arbete en förstärkning av de offentliga finanserna med 20 miljarder kronor om året. Därför är den stora politiska frågan hur man skapar fler arbeten.

Flera länder i Öst- och Centraleuropa har infört platt skatt med stor framgång. Det har lett till högre tillväxt, minskat skattefusk, minskad

arbetslöshet och i vissa fall till och med ökade skatteintäkter till följd av detta.

Annons

Det finns ingen anledning varför det inte skulle kunna fungera i Sverige, bara den politiska viljan att sänka skatterna finns. Sverige har väldens högsta skattetryck. Mindre än en femtedel av skatteintäkterna används till vård, skola och omsorg. Det finns därmed stort utrymme för skattesänkningar. Genom att avskaffa 3:12 reglerna och införa platt skatt förbättras villkoren för företagande så att nya arbeten kan skapas.

Anders Nyman

Tankesmedjan Captus

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons