Annons

Pensionärers villkor är otroligt viktiga

Kristdemokraterna vill steg för steg ta bort den skillnad i beskattning som finns mellan löntagare och pensionärer. Det ska ske genom skattesänkningar för pensionärerna, inte genom skattehöjningar för löntagare. Det skriver riksdagsledamoten Otto von Arnold (KD).
Debatt • Publicerad 7 december 2012

Den 3 december deltog jag i PRO Västre Järs möte för att lyssna in vilka frågor som ligger högt på pensionärsorganisationens dagordning. En viktig fråga, där vi kristdemokrater delar PRO:s mål, är att det ska vara samma skatt på lön och pension.

Kristdemokraterna är det parti som envist kämpat för skattesänkningar för pensionärerna. Från och med januari 2013 sänks skatten på pension för fjärde gången. Sammantaget innebär detta att skatten för pensionärer har sänkts med 14 miljarder kronor under vår tid i regeringen vilket motsvarar mellan 6 800 och 10 000 kronor mer i plånboken per år. En garantipensionär har fått motsvarande en extra månadsinkomst per år. Dessa skattesänkningar hade knappast kommit till utan Kristdemokraterna i regeringsställning.

Annons

En ansvarsfull ekonomisk politik är den viktigaste garanten för pensionernas utveckling. När många länder i vår omvärld tyngs av skulder och kraftigt försvagade statsfinanser med nedskärningar och skattehöjningar till följd har Sverige god ordning i de offentliga finanserna.

Jobbskatteavdraget har lett till att fler människor kommit i arbete och därmed bidragit till att vårt land har jämförelsevis stark ekonomi idag. Utan jobbskatteavdraget hade den ekonomiska krisen haft större konsekvenser för Sverige vilket hade påverkat såväl arbetslösheten som pensionerna ännu hårdare.

Mot den bakgrunden anser vi att jobbskatteavdraget är nödvändigt och positivt. Men en skillnad i beskattning mellan lön och pension har inget egenvärde. Vi vill därför att ytterligare skattesänkning för pensionärerna ska prioriteras. Kristdemokraterna vill steg för steg ta bort den skillnad i beskattning som finns mellan löntagare och pensionärer. Det ska ske genom skattesänkningar för pensionärerna, inte genom skattehöjningar för löntagare.

Regeringen planerar att för 2014 återkomma med ytterligare förslag om sänkt skatt för pensionärer, under förutsättning att de offentliga finanserna så tillåter.

Utöver sänkt skatt på pension har Kristdemokraterna genomfört en rad reformer för att förbättra de äldres villkor, bland annat genom:

 Höjt bostadstillägg med 170 kronor per månad för ensamstående pensionärer vilket stärker ekonomin för de sämst ställda, ofta äldre kvinnor.

 Dubbelt jobbskatteavdrag för personer över 65, vilket förbättrar möjligheterna för äldre att fortsätta arbeta. Den enskilde får mer pengar över när han/hon jobbar idag och samtidigt kan denne vänta med att ta ut pension vilket gör att pensionen blir högre.

 Slopad löneskatt för personer över 65, vilket ökar äldres möjligheter att få arbete.

 Fritt val inom äldreomsorgen vilket ger äldre större möjligheter att få omsorgen utformad efter egna önskemål.

 En ny tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst i syfte att förbättra tillsynen av sjukvård och äldreomsorg mm.

Annons

 En nationell värdegrund för äldreomsorgen.

Sedan Stefan Löfven tog över som partiledare för Socialdemokraterna har beskeden om pensionärernas skatt lyst med sin frånvaro. Vi befarar att Socialdemokraterna, om de får bestämma, också kommer att krympa människors möjlighet till valfrihet inom vård och äldreomsorg. Vi är inte ensamma om att söka svar på en rad angelägna frågor från Löfven. Att Kristdemokraterna vill mer är tydligt. Frågan är vad Socialdemokraterna vill?

Otto Von Arnold (KD)

riksdagsledamot

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons