Annons

Pensionärer som har lägst inkomst ska få bättre ekonomi

Replik till Kerstin Nilsson (S) (den 27 mars).
Debatt • Publicerad 3 april 2014

För att mildra den globala lågkonjunkturens effekter har regeringen sänkt skatten på pension fem gånger sedan 2006 med sammanlagt 16,45 miljarder kronor. En pensionär med 12 500 kronor per månad har totalt fått 8 800 kronor per år eller 700 kronor per månad i skattesänkning. Under nuvarande mandatperiod har pensionärerna fått större skattesänkningar än löntagare.

Vi ska också komma ihåg att pensionärerna inte är en homogen grupp. Det finns många som har bra inkomster och tjänstepensioner medan det finns de som endast har garantipensionen. Höjningen av bostadstillägget och de skattelättnader alliansen gjort för personer över 65 år har varit utformade så att det relativt sett ska ge mest till dem med små inkomster. Jämfört med 2006 har en garantipensionär idag cirka 1900 kronor mer i disponibel inkomst varje månad. Att stärka våra äldres ställning och villkor, ekonomiskt och i samhället i stort, är och förblir en central prioritering för Alliansen.

Annons

Vi är överens med Kerstin Nilsson (S) om att ju fler som jobbar desto mer blir tillskottet till pensionssystemet och det i sin tur leder högre pensioner. Därför är det värdefullt att Alliansens politik har gjort det möjligt för drygt 200 000 fler att komma i arbete, i Sverige jämfört med år 2006.

Men sen måste Kerstin Nilsson (S) förklara hur Socialdemokraternas kraftiga skattehöjningar som slår mot jobben och därmed mot pensionerna, ska göra det bättre för pensionärerna? Faktum är att Socialdemokraternas skuggbudget beräknas leda till 80 000 färre i arbete enligt Finansdepartementet, och en ny rapport från Riksdagens Utredningstjänst visar att 80 000 färre människor i arbete leder till lägre pensioner redan nästa mandatperiod. En pensionär med 15 000 kronor i månadsinkomst skulle förlora cirka 200 kronor per månad eller drygt 2 400 kronor per år med S-politiken.

Socialdemokraterna hade tolv år på sig att sänka skatten för pensionärerna, men gjorde det aldrig. Sannolikheten att detta sker i framtiden får bedömas som ganska liten. Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson uttalade häromdagen att det är högst osannolikt att S kommer att sänka skatten på pension under nästa mandatperiod. Kerstin Nilssons (S) tal om att minska skillnaden i skatt på lön och pension får därför betraktas som tomma ord.

Det är växande företag och fler jobb som ökar pensionerna i Sverige – endast Alliansen för en sådan politik. Vi är tydliga med att vi vill fortsätta stärka pensionärernas ekonomiska situation med fokus på dem med lägst inkomst.

Nilla Olsson
Gunilla Nordgren (M), Ewa Thalén Finné (M), Montaser Eneim (M) och Gustav Schyllert (M), Moderata riksdagsledamöter i Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons