Annons

Palliativa kräver bättre personalpolitik

Svar till Tommy Bengtsson (Digitalt den 30 maj)
Publicerad 8 juni 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Palliativa avdelningen stänger under sommaren.
Palliativa avdelningen stänger under sommaren.Foto: Tomas Nyberg

De specialiserade palliativa vårdplatserna i Trelleborg kommer än en gång att stänga över sommaren, trots att det inte finns någon som vill det. Vi förstår att det väcker frågor hos allmänheten, nu senast i en debattartikel av Tommy Bengtsson, som undrar vad vi regionpolitiker gör åt saken.

Vi förmodar att han framför allt vänder sig till de partier som styr regionen, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna. Men eftersom frågan är öppet ställd tar vi gärna chansen att förklara hur vi socialdemokrater tänker och hur vårt alternativ ser ut.

Annons

I sakfrågan är vi ju i grund och botten överens. 2021 fattade en enig primärvårdsnämnd beslut om att förvaltningen skulle ta fram en plan för att hålla den palliativa avdelningen i Trelleborg öppen året om. En sådan plan har också tagits fram. Problemet är att den inte kan genomföras, eftersom fyra sjuksköterskor sagt upp sig under våren, så nu får man inte ihop bemanningen. Det är alltså personalpolitiken det är fel på, och det är där vi är oeniga med högerpartierna.

De senaste åren har antalet uppsägningar inom den skånska vården ökat dramatiskt. I synnerhet bland sjuksköterskor. 2022 sattes ett nytt bottenrekord, då 1158 medarbetare i sjuksköterskegruppen sade upp sig och lämnade Region Skåne. Det är mer än 11 procent av de som var anställda vid årets början. Det är självklart en ohållbar utveckling, och om inget görs riskerar ännu fler att sluta under 2023.

För att vända den negativa utvecklingen vill Socialdemokraterna skjuta till rejält med resurser så att det går att förbättra arbetsmiljön och erbjuda mer attraktiva arbetsvillkor och löner. Högerstyret och SD gör istället tvärtom. Sedan 2020 har de lagt sparbeting i miljardklassen på sjukvården, även när personalen slet som hårdast för att hantera coronapandemin. Det här året är sparkraven större än någonsin.

Samtidigt har de bara avsatt pengar till löneökningar på 2,2 procent under 2023, långt under det så kallade märket på 4,1 procent. Det innebär att sjuksköterskorna får sämre löneutveckling än de flesta andra, trots att bristen på dem blir allt mer akut. Vårdförbundet varnar för att det kommer att leda till ännu fler uppsägningar. Men högerpartierna verkar inte bry sig.

Nu gäller det i första hand att se till att den palliativa avdelningen kan öppna igen i augusti. Det har styret sagt att den ska göra och vi förväntar oss att de håller det löftet. Men om det ska gå att undvika fler stängningar i framtiden behövs det en helt annan personalpolitik än den som M, SD, KD och L nu för. Det är inte bara viktigt för de palliativa patienterna i Trelleborg och deras anhöriga. Det är en ödesfråga för hela den skånska sjukvården.

Jonas Esbjörnsson och Hanna Skånberg, representanter för Socialdemokraterna i primärvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons