Debatt

På omvänd valturné

Debatt Artikeln publicerades
Med en politik som satsar på pensionärerna i stället för miljardärerna kan vi både behålla pensionsåldern och höja pensionerna så att alla kan njuta av livet efter arbetslivet, menar skribenterna.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Med en politik som satsar på pensionärerna i stället för miljardärerna kan vi både behålla pensionsåldern och höja pensionerna så att alla kan njuta av livet efter arbetslivet, menar skribenterna.

Är ni ute på valturné, frågar journalisterna oss. Ja, en omvänd valturné.

När övriga partier jagar efter människors röstsedlar är vi intresserade av människors röster.

Som kommunistiska demokrater menar vi att man inte får glömma ordet folk i folkstyre. I stället för dagens åskådardemokrati, där folket bara förväntas lägga sin röst en gång vart fjärde år, vill vi se en deltagardemokrati där folket höjer rösten varje dag.

I förra årets stora avtalsrörelse genomfördes inte en enda strejk. Avsaknaden av strejker har gett Svenskt Näringsliv råg i ryggen. De har lyckats få S-regeringen att planera för inskränkningar i strejkrätten. När arbetarna tystnar tar kapitalisterna sig ton. På arbetsplatserna sprider sig tystnad och otrygghet.

I stället för S-utredningen om att inskränka strejkrätten är vår valturné en del i en K-utredning om hur vi ska stärka strejkviljan. En politisk strejk vore den bästa boten mot känslan av maktlöshet. Människor ska inte vara passiva valkonsumenter, utan själva formulera politiken och aktivera sig för att förverkliga den.

Under vår omvända valturné ska vi besöka sjukhus, industrier, pappersbruk, hamnar, skolor och många andra arbetsplatser. Vi hoppas att få höra många nya röster.

En politisk strejk behövs också för att stoppa angreppet på pensionsåldern. Ett angrepp som bygger på falsk matematik. Pensionsåldern kan inte bestämmas av hur gamla vi blir, utan av hur stora värden vi tillsammans producerar. Sverige är i dag dubbelt så rikt som 1976, när pensionsåldern sänktes till 65 år.

Med en politik som satsar på pensionärerna i stället för miljardärerna kan vi både behålla pensionsåldern och höja pensionerna så att alla kan njuta av livet efter arbetslivet. En sådan politik är fullt möjlig. Men då behövs mer än din röstsedel, det krävs att du höjer rösten. Vi vill höra dig!

Sven Wollter

Skådespelare och medlem i Kommunisterna

Robert Mathiasson

Ordförande för Kommunisterna