Annons

Övervakning är ett verktyg för att skapa trygghet

Datainspektionen har nyligen kritiserat ett antal skolor för att de bryter mot lagen när de kameraövervakar elever. Kamerorna har varit felriktade och övervakat otillåtna områden, i vissa fall har det handlat om dolda kameror.
Debatt • Publicerad 20 april 2011

Med stor sannolikhet har den felaktiga övervakningen inte skett med vilje, lagstiftningen är inte helt enkel att tolka för en lekman. Det förringar på intet sätt det som har skett, men vi bör inte fördöma alla former av kameraövervakning på grund av ett fåtal övertramp. Kameraövervakning som sker enligt konstens alla regler är ett bra verktyg att ha till hands när det gäller att skapa trygghet.

Det finns även goda exempel på skolor som har handlat rätt och använt sina kameror på ett tillåtet sätt. Kamerorna har där varit riktade mot avgränsade områden, och det har handlat om skolor som haft allvarliga problem med våldsbrott och omfattande stölder under dagtid. Här visar övervakningen sin fulla potential. Med förhållandevis enkla medel kan vi skapa en tryggare miljö utan att inkräkta för mycket på den personliga integriteten.

Annons

Kameraövervakning är ett känsligt ämne. Vi måste hela tiden ta hänsyn till integriteten hos den som blir övervakad, samtidigt som vi väger in värdet av vad övervakningen åstadkommer i form av förhindrade brott, ökad trygghet med mera. Detta gäller självklart även i skolmiljöer.

Rent generellt är det svårt att få tillstånd för att kameraövervaka en skola under dagtid. Det måste finnas starka skäl som till exempel upprepad skade­görelse, våldsbrott och stölder för att det ska vara aktuellt. Kameror ska givetvis inte vara dolda och användandet ska alltid följa lagen. Därom råder inget tvivel. Men de fördelar som övervakningen innebär i form av ökad trygghet överstiger vida de eventuella nackdelar som finns.

För ett tag sedan presenterade Demoskop en undersökning om människors inställning till kameraövervakning. Resultatet visar en tydlig tendens. Sju av tio svarade nämligen att de tror att kameror skulle öka tryggheten i skolan. Även jag tillhör den grupp som har högt förtroende för övervakningskameror, men de ska alltid användas på rätt sätt.

Kameror kan aldrig ersätta närvaron av poliser eller vuxna, men de kan absolut vara ett värdefullt komplement i arbetet.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons