Annons

Osympatiska sympatiåtgärder

Debatt • Publicerad 18 juli 2005

Även om det finns gällande avtal mellan parterna så kan facken vidta stridsåtgärder i form av så kallade sympatiåtgärder och därmed bryta den fredsplikt som finns mellan fackföreningen och företaget. Avtal ska garantera fredsplikt. Men i och med att sympatiåtgärder är tillåtna så är den garantin ganska värdelös.

Ett utlysande av sympatiåtgärder leder dessutom till att företag som inte alls har med grundkonflikten att göra dras in i en arbetsmarknadskonflikt. Exakt detta drabbade företag i Sverige i samband med den nyligen avslutade papperskonflikten i Finland. Svenskt fack genomförde sympatiåtgärder i Sverige gentemot företag som samma fack hade giltiga kollektivavtal med. Fredsplikten respekterades inte. Företagen hade obefintliga möjligheter att påverka utgången av konflikten i Finland. Konfliktåtgärderna var så omfattande i Sverige att de väckte förvåning i Finland. Konflikten har kostat miljontals kronor i Sverige. Ett sådant fackligt agerande borde inte vara förenligt med lag. Pappers, Byggnads, Elektrikerförbundets mfl agerande riskerar den svenska kollektivavtalsmodellen när de så uppenbart struntar i fredsplikten. Allt fler arbetsgivare resonerar på följande sätt: Varför ska jag som arbetsgivare genomgå en omfattande förhandling för att sluta avtal om fredsplikten ändå inte respekteras? Det måste finnas rimliga proportioner mellan de fackliga kraven och hur stridsåtgärderna drabbar såväl företagen som tredje man.

Vi lever i en globaliserad värld.Det skapar stora möjligheter för många men också hot för vissa. Fackföreningar som inte är vana vid konkurrens från andra länder ser globaliseringen som ett stort hot. Nu kan företagen på ett helt annat sätt än tidigare välja att driva verksamhet i andra länder. Och många gör det också. Det är i detta internationella kontext som den svenska modellen och dess näst intill oinskränkta möjligheter för facket att vidta konfliktåtgärder ska sättas och de svenska fackens agerande ses. Pappers har rätt när de säger att globaliseringen påverkar oss alla. Men deras slutsats 51; att sympatiåtgärder gentemot fackföreningar i andra länder därför är ett naturligt led 51; är fel. Idag är konkurrensen stenhård. Svenska företag har inte råd att ta till konfliktåtgärder. Istället sluter de dyra avtal för att undvika konflikter på arbetsmarknaden och därmed äventyra sina affärsförhållanden till kunder. Sedan ser de sig runt i världen efter andra etableringsmöjligheter. För företag kan välja att flytta och välja att inte anställa. De svenska konfliktreglerna måste reformeras så att de skapar en balans på den svenska arbetsmarknaden. Den situation som vi har idag är inte hållbar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons