Annons

Östros kronjuveler – en öm punkt för S?

För att få in nytt riskvilligt kapital som kan satsa på framtidens energitekniker vill Centerpartiet att en liten del av Vattenfall säljs. Från försäljningen vill partiet ta 10 miljarder kronor för att bilda ett nytt spjutspetsbolag – Framtidsenergi AB. Det skriver partiledaren Maud Olofsson och riksdagsledamoten Johan Linander.
Debatt • Publicerad 9 augusti 2010
Energi till havs. Centerpartiet vill skapa ett spjutsspetsbolag vars uppgift är att tillsammans med privata aktörer investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige. Arkiv: Henrik Rosenqivst
Energi till havs. Centerpartiet vill skapa ett spjutsspetsbolag vars uppgift är att tillsammans med privata aktörer investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige. Arkiv: Henrik RosenqivstFoto: Henrik Rosenqvist

Centerpartiet har under mandatperioden varit drivande i att forma världens mest ambitiösa energi- och klimatpolitik. Grunden är lagd för att Sverige ska kunna bli ett eldorado för gröna företag och nya gröna jobb.

Men tyvärr råder fortfarande en brist på riskvilligt kapital och kraftfulla svenska industrialister som är beredda att ta affärsrisker. I de fall där ny energiteknik inte köps upp av utländska investerare fastnar den ofta på vägen från testlabben till marknaden på grund av brist på finansiering i Sverige.

Annons

För att få bort denna ”dödens dal” för företagen och klara klimatet, jobben och välfärden måste vi därför våga göra offensiva prioriteringar.

Centerpartiet föreslår därför att en liten del av Vattenfall säljs. Från försäljningen tas 10 miljarder kronor för att bilda ett nytt spjutspetsbolag – Framtidsenergi AB.

Bolaget kommer att ges en enda uppgift: att tillsammans med privata aktörer investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige. Framtidsenergi AB kan på så sätt hjälpa fler innovationer att klara ”dödens dal” så att Sveriges världsledande kunskap på energiområdet omvandlas till framgångsrika företag.

Den rollen kan inte Vattenfall ta själv, lika lite som åkerierna är bäst lämpade att utveckla framtidens lastbilar eller taxiföretagen tar fram de nya elbilarna.

En delförsäljning av Vattenfall kommer inte att tillåtas påverka svenska folkets kontroll över vattenkraften. Det kan ske genom direkt ägarkontroll eller någon form av koncessioner, vilket måste utredas innan några aktier får säljas.

Samtidigt är Thomas Östros (S) högljutt ute och hävdar att en försäljning av en liten del av Vattenfall skulle skada ”kronjuvelen” i statens ägande. Att Vattenfall är en öm punkt för Thomas Östros är inte förvånande. Det var nämligen socialdemokratiska näringsministrar – Björn Rosengren, Mona Sahlin, Leif Pagrotsky och just Thomas Östros – som 1998–2006 gav klartecken för Vattenfalls internationella expansion genom inköp och utbyggnad av kolkraft och tysk kärnkraft.

Resultatet ser vi idag – ett jättebolag som först nu med Centerpartiet i regeringen fått en inriktning mot hållbar energi och steg för steg minskad klimatpåverkan.

Valet står mellan att fortsätta som förut – ett helägt Vattenfall med största delen av sin verksamhet ute i Europa och under överskådlig tid mycket kolkraftverk, samtidigt som tiden rinner ut för svenska innovationer – eller att istället använda en del av resurserna till att finansiera framtidens energilösningar och skapa nya företag och jobb i Sverige.

Vi i Centerpartiet är övertygade om vad som är den bästa lösningen. För att leva upp till världens mest ambitiösa energi- och klimatpolitik måste vi våga prioritera.

Maud Olofsson

Annons

partiledare för Centerpartiet

Johan Linander

riksdagsledamot för Centerpartiet i Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons