Annons

Osannolikt att försvaret kan bemannas

Regeringen slopar värnpliktssystemet. Det beslutet är baserat på en rad felaktiga antaganden. Det är en ideologisk låsning.
Debatt • Publicerad 4 december 2009

I underlaget som regeringen fattar sitt beslut på, pliktutredningen, har bara halva utredningen levererats. Resterande del kommer först till sommaren 2010. Men det gick visst inte att vänta in den.

Försvaret kommer i praktiken att kunna rekrytera i normal- eller lågkonjunktur. I högkonjunktur finns många arbeten att välja på och då blir det genast betydligt svårare i konkurrensen med andra löne­nivåer. Vi kan jämföra Holland som övergick till ett liknande system och idag har de 7 000 vakanser i sitt försvar.

Annons

Och hur får vi den folkliga förankringen? Plikten har gett en bred folkförankring där de unga har hämtats från hela landet och kunnat sitta hemma vid köksbordet och prata om hur det är att vara värnpliktig.

Med ett yrkesförsvar på ytterst få soldater försvinner den möjligheten att många får informera och samtala om vårt försvar och hur vi agerar när krisen kommer.

Vi ställer oss djupt tveksamma om det är rimligt att försvaret kommer att kunna konkurrera med andra arbetsgivare på en fri arbetsmarknad. Det är inte uteslutet att det kan gå vägen i tider av finansiell oro men under högkonjunktur och arbetskraftsbrist?

Tveksamt, vi dristar oss till och med att säga att det är osannolikt att försvaret skall kunna bemanna de positioner som erfordras för att försvara vårt territorium, än mindre våra internationella missioner.

Vi socialdemokrater är djupt tveksamma till hur regeringen agerat i värnpliktsfrågan. Avsaknaden av en djuplodande analys av konsekvenserna är tyvärr ett mönster och vi socialdemokrater bedömer att vi måste tvärtom bredda värnplikten för att kunna hantera såväl våra åtaganden i Sverige som kunna bidra positivt inom ramen för de utländska missioner vi deltar i.

Inger Jarl Beck (S)

Malmö/Vellinge

ledamot i riksdagens försvarsutskott

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons