Oro bland lärare efter regeringens besked
Lättnaderna i den nationella rekommendationen som regeringen lade fram på torsdagen gäller från måndag den 25 januari och fram till 1 april. Den innebär att den nuvarande nationella rekommendationen för distansundervisning i gymnasieskolan ändras till att den får bedrivas som en kombination av fjärr- och distansundervisning och närundervisning.
Det blir alltså tillåtet med mer traditionell klassrumsundervisning igen. Något som har väckt oro hos lärare.
Det finns en klar majoritet bland våra medlemmar att fortsätta undervisa på distans med anledning av oro för smittorisk. Vi ser att smittspridningen är större bland högstadie- och gymnasielärare.
”Det finns inga som är så insatta i hur distansundervisningen påverkar och drabbar eleverna som lärarna.”Noman Elmir och Maria Ljungberg Melgar, Lärarnas Riksförbund, Trelleborg
Förbundet har en majoritet av gymnasielärarna som medlemmar. Samtidigt är man medveten om att det finns en trötthet hos eleverna att sköta studierna hemma. De är inne på sin tredje termin av distansstudier.
Det finns inga som är så insatta i hur distansundervisningen påverkar och drabbar eleverna som lärarna, men det finns ett starkt stöd för att fortsätta med detta tills smittläget ser bättre ut.
Vi anser också att regeringen kommer med dubbla budskap när man uppmanar alla som kan arbeta hemifrån samtidigt som lärare i större utsträckning ska gå tillbaka till närundervisning. En ökad smittspridning riskerar att slå hårt mot hela gymnasiet om fler lärare blir sjuka.
Det tycker vi är negativt.
Noman Elmir och Maria Ljungberg Melgar, Lärarnas Riksförbund, Trelleborg