Öppna för alternativ i äldreomsorgen

Debatt • Publicerad 24 augusti 2005

Förvånansvärt är att Vård- och omsorgsnämndens ordförande Marianne Pettersson (s) tillsammans med Egil Ahl (s), i ett pressmeddelande i TA den 19 augusti, går ut och presenterar förslag och idéer angående äldreboendet Täppan och ett eventuellt nytt äldreboende vid Högalidsparken. Det bör nämnas att dessa idéer och förslag redan låg som ett ärende inför kommande nämndsmöte. Förslagen har därför inte väckts enbart av socialdemokraterna. Anmärkningsvärt är också att Marianne Pettersson inte vet att eventuella förslag först bör diskuteras och bearbetas i nämnden av samtliga partiers ledamöter innan man går ut i media. I annat fall borde det inte behövas någon nämnd.

Moderaterna har den 7 mars lämnat in en motion angående större valfrihet och stimulans för boende och personal inom äldreomsorgen i Trelleborg. Denna motion har i dagsläge inte blivit besvarad. Varför? Kanske är det så att Ahl/Pettersson (s) någon gång i framtiden tänker presentera detta som sina egna och socialdemokraternas förslag?

Moderaterna vill se en ökad valfrihet! Människors rätt att själv göra egna val borde vara en självklarhet – ändå är denna ständigt ifrågasatt. Så länge politisk turbulens får prägla välfärdsmarknaden förblir den osäker. Den kommunala motsträvigheten mot nyetableringar är det största hotet mot välfärd som präglas av mångfald, valfrihet och ökad nytta för varje konsument.

Moderaterna vill skapa ett alternativt boende till "kvarboendeprincipen" och dagens särskilda boende. Ett alternativt boende för oroliga äldre/sjuka som inte vill bo, leva och dö hemma. Ett boende där man skall ha tillgång till personal dygnet runt. Där det skall finnas en trygghet, omvårdnad, service och en gemenskap med andra människor.

Moderaterna vill också att det byggs fler senior- och äldreboende längs vår vackra kust. De äldre skall ha en valfrihet att kunna bo kvar i samma område som de har bott under hela sitt liv. De äldre skall ha rätt att bo i attraktiva områden med havet eller en grönskande oas som granne.

Moderaterna vill lägga ut ett/två verksamhetsområde(n) inom kommunen på entreprenad. Konkurrens kan stimulera till nytänkande och bättre service och livskvalitet för våra äldre.

Moderaterna vill också höja statusen för dom som arbetar inom vård och omsorg. Ställa större krav och lämplighet vid nyanställningar – på så sätt kommer statusen (och lönen) för "yrkeskåren" att höjas, fler vill jobba inom vården och kvalitén på omsorgen att bli bättre.

För moderaterna handlar valfriheten mer om hur medborgarna får ut mer nytta av den välfärd de betalar för. Individen skall stå i fokus!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.