Annons

Omöjligt få lika kyrkoskatt

Debatt • Publicerad 8 mars 2005

Undertecknad har läst i tidningen om orättvis kyrkoskatt mellan invånare boende i Trelleborg och Hammarlövs församling. Det stämmer att kyrkoskatten är olika i olika församlingar. I Hammarlöv församling har vi nio kyrkogårdar samt sju kyrkor att underhålla och Maglarps kyrka nya kyrka, samtidigt som vi endast är cirka 1 800 betalande invånare. Detta är skillnaden när Trelleborg har ett helt annat befolkningsunderlag.

Vid budgetarbetet har jag i alla åren försökt krympa kostnaderna utan att den kyrkliga verksamheten skall påverkas.

Annons

De senaste åren har vi gjort ganska stora underhållsarbeten på våra kyrkor och kyrkogårdar. I år har vi budgeterat en reparation på kyrkkogårdsmuren vid gamla kyrkogården i Maglarp till ett pris av 400 000 kronor och en ny elinstallation i Västra Vemmerlöv till en kostnad av cirka 100 000 kronor.

Förslaget att slå samman församlingar för att likställa kyrkoavgifter låter positivt. det stämmer att detta varit diskuterat tidigare. I slutet av 1970-talet fördes sådana diskussioner men det föll på att bestämmanderätten försvinner i landsbygdsförsamlingarna. Om jag minns rätt skulle Hammarlövs dåvarande pastorat endast erhålla två mandat i ett kyrkofullmäktige. Eftersom fullmäktigerepresentationen är beroende på antalet medlemmar i de olika gamla pastoraten.

Jag välkomnar om vi kan föra en konstruktiv diskussion hur vi löser samarbetet i någon form. Ett förslag är att ha gemensam administration och samarbeta med budgetarbete samt bokslutsarbete i alla landsbygdsförsamlingarna. Detta för att minska kostnaderna och på sikt kunna likställa våra kyrkoavgifter. Ett annat förslag är att Maglarp återgår till Trelleborgs församling som det tillhört tidigare och Trelleborgs församling bekostar renoveringen av Maglarps nya kyrka. Jag hoppas att fullmäktigeordförande Egil Ahl vill ta emot denna kyrka innan den är renoverad.

Möjligheten att få en lika kyrkoskatt är omöjlig. Varför har Vellinge lägre kommunalskatt än Trelleborg?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons