Annons

Ödestimman är här för svensk åkerinäring

Efter att ha tillbringat 30 år bakom ratten i en långtradare är jag uppriktigt oroad över hur utvecklingen ser ut för framtidens åkare och chaufförer!
Debatt • Publicerad 26 maj 2014
Förra året gick över 200 åkerier i konkurs i vårt land, de gör detta i mångt och mycket då konkurrenssituationen är totalt snedvriden i branschen, skriver sverigedemokraterna Peter Lundgren och Per Klarberg.
Förra året gick över 200 åkerier i konkurs i vårt land, de gör detta i mångt och mycket då konkurrenssituationen är totalt snedvriden i branschen, skriver sverigedemokraterna Peter Lundgren och Per Klarberg.Foto: Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Jag minns våren 1984 när jag stod där på parkeringen vid körskolans lastbil med mitt alldeles färska körkort, vilket lyckorus, världen låg för mina fötter och redan dagen efter satt jag bakom ratten på väg för att leverera min allra första last.

Vilken känsla att alldeles själv få bemästra detta stora ekipage, jag kände mig verkligen som "King of the Road" i min hytt högt över asfalten.

Annons

30 år senare kan jag nog säga att valet var helt rätt, jag har trivts fantastiskt bra genom alla åren i mitt yrke.

Precis som jag den gången ville, finns det även i dag en massa ungdomar som inget hellre vill än att få en framtid i chaufförsyrket, tyvärr hopar sig molnen rejält över detta yrkesval nu.

Förra året gick över 200 åkerier i konkurs i vårt land, de gör detta i mångt och mycket då konkurrenssituationen är totalt snedvriden i branschen.

I dag bedrivs det en omfattande olaglig trafik från utländska bilar som kör till fantasipriser, en milersättning på 52 kronor som nämns i branschen täcker inte ens bränslekostnaden per mil för en lastbil och det säger sig självt att en svensk åkare som behöver 120 kronor per mil för att kunna bedriva en verksamhet som uppfyller myndigheternas krav

och betalar en kollektivavtalsenlig lön till föraren inte har en chans att köra till den ersättningen.

Dessa bilar som kör till dessa lågpriser är svåra för polisen att kontrollera då det inte sker någon registrering vid gränsen till vårt land, därmed kan inte heller polisen vid en senare kontroll bevisa när de kom hit och om det är en laglig cabotagetransport enligt EU-förordningen eller en olaglig inrikestransport.

Vi anser detta är helt oacceptabelt då det riskerar att slå undan benen för en hel yrkesbransch i vårt land, i spåren följer

dieselstölder, slavlöner, social misär och omfattande fusk med köpta falska körkort och förarkort som enkelt går att köpa sig till via en hemsida på internet.

Vi kräver hårdare tag i form av: registrering av cabotagetransporter, 3-stegsböter där åkeriet och framförallt speditören får de högsta beloppen vid olaglig inrikestrafik.

Ett svenskt åkeri har inget emot konkurrens men den måste ske på lika villkor och inte genom ett omfattande fusk som är fallet nu.

Klockan tickar och krafttag är nödvändiga!

Nilla Olsson
Peter Lundgren (SD) och Per Klarberg (SD)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons