Annons

Nyckeln till jobb heter utbildning

Arbetsförmedlingen presenterar nya katastrofala siffror om jobb- och utvecklingsgarantin. Den fungerar inte alls.
Debatt • Publicerad 19 april 2010

Baserat på intervjuer hävdar Arbetsförmedlingen att majoriteten av deltagarna i garantin är nöjda med jobb – och utvecklingsgarantin. Ett märkligt beställningsarbete från regeringen!

Arbetsförmedlingens intervjuer visar ju att 57 procent inte deltog i någon aktivitet. Mer än hälften tror inte att ”garantin” ökat deras chanser att hitta ett arbete. Nyckeln till jobb heter utbildning. Men den senaste statistiken över jobb- och utvecklingsgarantierna visar att endast två procent av deltagarna får en utbildningsplats. Inte ens bland dem som har mycket låg utbildning (grundskola) är andelen som får utbildning högre. Till och med Jan Björklund hade rodnat om han använt ordet ”garanti” så som Arbetsförmedlingen gör i sin analys av intervjuresultatet.

Annons

Så här vill vi socialdemokrater göra istället:

Vi vill öka antalet platser på Komvux, yrkesvux, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och högskolan. Satsa på modernisering av infrastruktur, bostäder och energisystem – det ger nya jobb. Vi vill göra det lättare att anställa arbetslösa ungdomar genom att ta bort arbetsgivaravgiften. Unga ska få stöd från dag ett, inte tvingas vänta i tre månader innan något händer.

Sten Björk (S)

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons