Annons

Nya tider – nya medier

En kommun ska underlätta för medborgarna att ha med den att göra och svara på frågor från enskilda så snabbt som möjligt. Därför är det mycket som talar för att kommunerna både får och bör använda sociala medier. Det skriver Trelleborgs kommunjurist Jonas Rosenkvist.
Debatt • Publicerad 1 april 2010
Trelleborgs kommun på Facebook.
Trelleborgs kommun på Facebook.Foto: 
Foto: 

Antalet kommuner som twittrar, facebookar och på andra sätt ger sig ut i de sociala medierna ökar stadigt. Detta väcker intressanta frågor om hur de lagar kommunerna har att följa fungerar ihop med de sociala medierna.

När kommunerna gav sig ut på internet genom egna hemsidor – i Trelleborg 1996 – fanns det säkert vissa som ifrågasatte vad kommunerna hade där att göra. Idag ifrågasätts varför en kommun ska ägna sig åt Twitter och Facebook. Men är det inte så att kommunen bör finnas där medborgarna finns? I förvaltningslagen sägs det att myndigheten ska underlätta för medborgarna att ha med den att göra och svara på frågor från enskilda så snabbt som möjligt. Är inte sociala medier perfekta för detta?

Annons

Men kan då till exempel socialtjänsten ge sig ut på internet? Visst kan man det, se bara på Malmö stads ”Soctanter på nätet” som efter lite inledande problem med Datainspektionen nu är i full drift.

I socialtjänstlagen sägs det att socialtjänsten ska ägna sig åt uppsökande verksamhet. Det stadgas också att socialtjänsten ska inleda utredning om man genom ansökan eller på annat sätt får kännedom om något som innebär att man bör ingripa. I bloggar och andra sociala medier skriver ungdomar om sina självmordstankar, sitt missbruk och annat destruktivt beteende. Bör då inte social­tjänsten bedriva uppsökande verksamhet även på nätet? Är det dags att komplettera de traditionella ”fältarna” med ”nätare”?

Om då socialtjänsten hittar allvarliga uppgifter om en ung människas leverne i dennes blogg så kan väl i alla fall dessa uppgifter inte användas i till exempel ett LVU-mål i domstol som under­lag för att få den unge omhändertagen? Varför inte? I svenska domstolar gäller fri bevisprövning och fri bevisvärdering – även för uppgifter som hämtats från nätet.

Även om jag naturligtvis är medveten om att kommunernas användning av sociala medier ställer till vissa problem när det gäller hanteringen av allmänna handlingar, arkivering med mera finns det mycket som talar för att kommunerna både får och bör använda sociala medier. Genom en lagändring 2003 blev myndigheterna skyldiga att ta emot e-post och även besvara den på samma sätt. Ändringen kom 40 år efter det att det första e-postmeddelandet sändes! Kan vi se framför oss att det runt år 2050 står i förvaltningslagen att myndigheterna är skyldiga att kommunicera med medborgarna genom sociala medier?

Jonas Rosenkvist

kommunjurist i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons